Terveys ja hyvinvointi

Mistä hyvinvointi ja onnellisuus koostuu?

Sana onnellisuus voi merkitä meille eri asioita, mutta varmasti jokainen haluaa olla onnellinen. Se ei kuitenkaan ole tila, mitä kannattaa tavoitella, vaan pyrkiä kokemaan jo nyt.

Kun voi hyvin, on helpompaa olla myös onnellinen. Teemme päivittäin päätöksiä, joilla heikennämme tai edistämme omaa sekä lähipiirimme hyvinvointia. Millä fiiliksellä herään, mitä syön, mistä toiminnoista päiväni koostuu, ketä tapaan, mistä haaveilen, mihin aikaan käyn nukkumaan. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Jotkut päätökset ovat pieniä, toiset suurempia. Kaikki ovat polkuja siihen, minkälaista tietä päivämme tai elämämme kulkee. Välillä eteen tulee asioita, joihin emme voi itse vaikuttaa. Aina voi tehdä kuitenkin jotain.

Mistä onnellisuus koostuu?
Mitä enemmän päivässä on myönteisiä tunteita, sitä onnellisemmaksi ihminen itsensä kokee.

Perusasiat riittää

Onnellisuuteen riittää usein, että elämässä on perusasiat kunnossa. Jokaisella on kuitenkin erilaiset odotukset sille, minkälaista elämää haluaa elää. Minulla on ollut paljon haaveita ja niistä suurimmat ovat toteutuneet. Aikuisikäni tähän asti on ollutkin yhtä haaveiden toteuttamista ja tulevaisuudessa haluan keksittyä näistä asioista nauttimiseen. Kuitenkin olen kokenut olevani onnellinen jo ennen kuin ensimmäinenkään suuri haaveeni oli toteutunut.

Nuorempana elin yksinhuoltajana Vantaan pahamaineisimmalla alueella. Nyt lähes kymmenen vuotta myöhemmin asun maaseudulla ihanan perheeni kanssa ja saan tehdä unelmatyötäni. Muistelen aikaisempiakin vuosiani hyvinä aikoina.

En ole aina osannut pitää hyvinvoinnistani huolta niin hyvin kuin nyt. Tieto perusasioista, esimerkiksi ravitsemussuosituksista, ovat kaikkien saatavilla. On kuitenkin täysin eri asia ymmärtää ja sisäistää niitä ja lopulta ottaa ne osaksi omaa elämäntapaa. Ravitsemus on myös hyvä esimerkki siitä, että tietoa on aivan liikaa!

Nykypäivänä haasteenamme on osata erottaa väärä tieto oikeasta, mutta sen lisäksi poimia myös se tieto, mikä sopii juuri itsellemme. Joku innostuu marginaalisesta ruokavaliosta ja voi hyvin, suurimmalle osalle samasta dieetistä on enemmän haittaa, kuin hyötyä. Sama teoria pätee muuhunkin kuin ravintoon.

Blogissani kerron omien ajatusteni ja kokemusteni lisäksi tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa terveydestä ja antamaan ideoita siitä, miten löytää ne itselleen sopivat keinot elää terveellisesti ja voida hyvin.

Mistä minun hyvinvointi ja onnellisuus koostuu?

Olen aina osannut nauttia elämän pienistä asioista ja arki on mielestäni parasta! Jos ajatukset pyörivät jatkuvasti asioissa, jotka eivät sillä hetkellä ole saavutettavissa, voi olla vaikea nauttia elämästä juuri siinä hetkessä. Pyrin haalimaan päivääni aktiivisesti asioita, mistä saan iloa. Jotkut asiat ovat hyvinkin pieniä, kuten hyvä aamupala ja kukkakimppu pöydällä. Niistä saan hyvän olon ja mielen heti aamusta.

Lue pienistä onnenhetkistä lisää tästä artikkelistani.

Sama pätee myös isompiin asioihin. Olen aina tiennyt haluavani terveydenhoitajaksi ja määrätietoisesti opiskellut ja hakeutunut työhön. Nautin jokaisesta työpäivästä, mikä ehdottomasti tukee hyvinvointiani! Olen tehnyt myös töitä, mitkä ovat vieneet voimani, antamatta itselle mitään (palkkaa lukuun ottamatta) takaisin.

Tiedän, että työelämä nykyään ei ole helppoa, eikä unelmatyöhön ole itsestäänselvyys päästä, eikä myöskään pitää sitä. Käytän tätä vain esimerkkinä siitä, että kun tekee töitä saadakseen jonkun itselleen mieluisan asian, on sen saavuttaminen ehdottomasti onnea lisäävä asia.

Aamupalasta voi tehdä yhden päivän parhaista hetkistä. Se voi jopa määrittää päivän suunnan.

Terveys tukee onnellisuutta

Terveys on olennainen osa hyvinvointia. Aina siihen ei voi vaikuttaa, mutta jokainen pystyy vaikuttamaan jotenkin. Kaikki tietävät, että kolme ydinasiaa ovat ravitsemus, lepo ja liikunta. Nämä perusasiat tukevat fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Perusasioiden ollessa kunnossa, myös muut hyvinvointia tukevat asiat mahdollistuvat. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei tietenkään ole.

Minulle terveellinen ruokavalio on tärkeää. Rakastan hyvää ruokaa ja herkuttelua, mutta myös sitä, miten hyvä olo terveellisestä ravinnosta tulee. Olen nuorempana syönyt enemmän ja vähemmän miten sattuu ja voinut todella paljon huonommin.

Lue tervellisen ruokavalion hallinnasta lisää tästä artikkelistani.

Väite, että liikunta parantaa, pätee niin moneen asiaan. Valitettavasti sama pätee toisinkin päin, liikkumattomuus heikentää terveyttä. Tämän huomaan omassa elämässäni joka päivä. Pidän itseäni liikunnallisena, mutta se ei todellakaan ole minulle automaatio. Huomaan hyvin arjessani, kuinka liikkumattomuus saa oloni tunkkaiseksi ja aiheuttaa esimerkiksi selkä- niska- ja hartiaseudun vaivoja. Mikä tahansa liikunta taas saa hyvän olon kroppaan ja jopa vielä enemmän mieleen.

Aiheesta lisää tässä artikkelissani.

Uni! Se on näistä jopa se tärkein. Jos en nuku, en jaksa tehdä terveellisiä ruokavalintoja enkä liikkua. En jaksa välttämättä tehdä mitään mielekästäkään, enkä nauttia asioista, joista levänneenä nauttisin. Unentarve on yksilöllinen, mutta aikuisilla se yleensä on 7-9 tuntia vuorokaudesta. Yöunet ovat se mistä yritän viimeiseen asti pitää kiinni. Jos herätykseen on nukkumaan mennessä alle kahdeksan tuntia aikaa, tiedän jo valmiiksi sen vaikuttavan seuraavaan päivääni.

Voit lukea lisää unesta tästä artikkelistani.

Oman onnellisuuteni kannalta olennainen asia on myös jatkuva oppiminen ja uusista asioista innostuminen. Ei ole sattumaa, että aloitin blogin kirjoittamisen nyt, kun muutama kuukausi sitten valmistuin ja opiskelut päättyivät. Nyt aivoillani on taas resursseja ja blogi on väylä purkaa tarvetta oppia ja luoda jotain uuttaa. Terveys ja hyvinvointi ovat intohimoni ja aiheesta kirjoittaminen on yksi tapa toteuttaa sitä.

Mistä sinun hyvinvointi ja onnellisuus koostuu?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *