Viime aikoina olen miettinyt paljon sitä, miten puhuessamme terveydestä, muhumme usein tavoitteista. Terveys ja hyvä olo on jotain, mihin pyrimme ja jonka nimissä mietimme päämääriämme. Siinä ei ole mitään väärää. Jos haluamme muutosta, on tavoitteet tärkeä osa matkaa. Meillä on hyvä olla pitkän tähtäimen tavoitteita sekä pienempiä, jotka toimivat välietappeina kohti lopullista päämääräämme.
Tärkein tavoite on mielestäni kuitenkin saavuttaa hyvinvoinnin mielenrauha. Tuntiessamme hyvinvoinnin mielenrauhaa, voimme nauttia terveydestämme jo matkan aikana, eikä vasta perille päästyämme.

Tavoitteellisuudessa piilee vaara. Vaara siitä, että terveydestä huolehtimisesta tulee suorittamista ja pahimmassa tapauksessa sarja epäonnistumisia. Niin kauan kun tavoitteet ovat asia, joka innostaa ja kannustaa meitä pitämään parempaa huolta itsestämme, ne ovat hyvä juttu.
Mitä sitten tapahtuu, kun saavutamme terveydelliset tavoitteemme? Johtaako se onneen ja autuuteen? Todennäköisesti ei, vaan keksimme uusia tavoitteita, joita lähdemme taas suorittamaan. Tavoitteet saavutettuamme voimme varmasti aiempaa paremmin, mutta ne eivät takaa meille mielenrauhaa ja tyytyväisyyttä. Sen vuoksi haluan haastaa sinua ajattelemaan myös toisin. Mitä jos sen sijaan, että tavoittelisit terveellisempää elämää, opettelisit nauttimaan terveydestäsi välittömästi?
Huomaa hyvä jo nyt
Et välttämättä ole terveydellisesti vielä siinä pisteessä, missä koet voivasi hyvin ja olet tyytyväinen. Ehkä haluaisit olla vahvempi, hoikempi, liikunnallisempi tai mieleltäsi tasapainoisempi. Voi myös olla, että olet elämäsi kunnossa, etkä siltikään täysin tyytyväinen. Se tilanne missä olet nyt tai joskus tulevaisuudessa, ei takaa sinulle mielenrauhaa.
Mielenrauha voi olla sitä, ettei sinun tarvitse suorittaa tai ottaa paineita tavoitteista, joita itsellesi laadit.
Koska tämän hetkinen terveydentila ei takaa mielenrauhaa, on asian ääreen hyvä pysähtyä. Missä asioissa koet voivasi hyvin ja olevasi terve? Missä olet onnistunut? Minkä tavoitteen olet jo saavuttanut? Vaikka terveydentilasi ei olisi juuri nyt parhaimmillaan, yritä keksiä, mikä terveyteen liittyvä asia elämässäsi on kuitenkin hyvin? Mitä hyvää se tuo elämääsi tässä hetkessä?
Voit esimerkiksi päivittäin keskittyä siihen mikä ruokavaliossasi on hyvin. Jos söit monipuolisen ja ravitsevan lounaan, millainen olo siitä tuli? Todennäköisesti parempi, kuin jos lounas olisi ollut kovin ravintoköyhä, tai olisi jäänyt jopa kokonaan väliin. Nauti siitä hetkestä ja tunteesta, kun olet nauttinut hyvän aterian. Nauti siitä ilman, että mietit jo valmiiksi, miten illalla ehkä herkuttelet tai millainen huominen lounaasi on. Tai jos sait itsesi tänään liikkeelle, vaikka epäilit ensin, ettet millään jaksaisi. Millainen olo siitä tuli? Nauti hyvästä olosta ilman, että podet samalla huonoa omaatuntoa siitä, kuinka harvoin lenkillä käyt.
Mielenrauha on tyytyväisyyttä käsillä olevaan hetkeen.
Terveydestä nauttiminen voi olla pienimmillään hyvin arkista. Voit havahtua pohtimaan sitä, että olet toimintakykyinen käymään töissä. Silloin olet todennäköisesti kykeneväinen myös käyttämään vapaa aikaasi asioihin, joista nautit, jotka tuovat elämääsi merkitystä ja ja jotka tukevat hyvinvointiasi. Sinun ei tarvitse olla huippukunnossa kokeaksesi olevasi terve ja hyvinvoiva.
Mitä aikaisemmin opit arvostamaan itseäsi ja terveyttäsi, sen helpompi sinun on tulevaisuudessakin tehdä valintoja, jotka tukevat hyvinvointiasi. Kynnys tehdä terveyttä edistäviä tekoja on silloin matalampi. Jos mielessäsi pyörii ajatus, ettet ikinä onnistu, etkä jaksa panostaa hyvinvointiisi, sen vaikempi oman elämän terveystekoja on tehdä. Jos elintapamuutos näyttäytyy valtavana, saavuttamattomana urakkana, on pieniinkään muutoksiin mahdottoman tuntuista tarttua. Sen sijaan, että ajattelisit, ettet pysty tekemään myönteisiä elämänmuutoksia, ajattele, että sinä ansaitset voida paremmin. Jo nyt.
Arvosta pieniä onnistumisia
Elintapamuutoksessa pitkäjänteisyys on tarpeen, mutta se on kovin raskas tie, jos et pyhähdy nauttimaan pienistä asioista. On tärkeä oppia arvostamaan pieniä onnistumisia, sillä ne jos mitkä motivoivat toimimaan samalla tavalla uudelleenkin. Arvostamalla pieniä onnistumisia, opit samalla arvostamaan myös itseäsi enemmän. Oman itsensä arvostaminen on hyvinvoinnin pohja.
Hyvinvointisi alkaa parantua hyvinkin nopeasti, kun opit huomaamaan ja arvostamaan juuri sen hetken onnistumisia ja hyvän olon kokemuksia. Jos odotat lopullisen päämäärän tuomaa autuutta, sitä tuskin tuleekaan. Lopullinen päämäärä ei myöskään ole oikeasti lopullinen tila. Vaikka saavuttaisitkin tavoitteesi, ei matka pääty siihen. Se voi jatkua eteenpäin, mutta se voi myös lähteä kulkemaan taaksepäin. Siksi on tärkeää aina, tilanteestasi riippumatta nauttia ja arvostaa hetkeä.
Lue myös artikkelini armollisuudesta täältä.

Missio hyvinvoinnin mielenrauhasta
Minun missioni on inspiroida ihmisiä pitämään parempaa huolta itsestään. Sen lisäksi, että toteutamme konkreettisia asioita, joilla edistämme hyvinvointiamme ja terveyttämme, on usein oman mielen muuttaminen arvostavampaan ja joustavampaan suuntaan tarpeen. Haluan jakaa vinkkejä terveellisistä elintavoista, mutta ennen kaikkea antaa uusia ajatuksia ja pohdittavaa, jotka toivottavasti johtavat oivalluksiin. Nämä oivallukset ovat niitä, jotka todella auttavat meitä voimaan paremmin. Pitkällä tähtäimellä ja juuri nyt. Ne auttavat ymmärtämään, mitä on hyvinvoinnin mielenrauha ja saavuttamaan se.
Jos haluat olla mukana kuulemassa uusista Onnen Tuulia tapahtumista, liity nyt sähköpostilistalle. Saat ajankohtaista tietoa sekä vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka voit pitää itsestäsi parempaa huolta.