Miten harjoitella onnellisuutta?
Terveys ja hyvinvointi

Pienet onnenhetket – Miten harjoitella onnellisuutta?

Onnellisuus koostuu pienistä ja isoista onnenhetkistä. Koska elämä ei voi olla yhtä juhlaa, pienet onnenhetket ovat jopa tärkeämpiä. Niiden huomaaminen arjessa voi joskus tuntua vaikealta, mutta se on taito, jota voi opetella. Miten harjoitella onnellisuutta?

Olennaista on pitää kuormittavien ja voimaannuttavien tekijöiden suhde tasapainossa. Jos emme kiinnitä huomiota myönteisiin asioihin, voivat voimia vievät tekijät ottaa vallan elämässämme. Kun ihminen kokee itsensä kuormittuneeksi, voi myönteisyys ja hyvien asioiden huomaaminen olla haasteellista. Vaikeassa elämäntilanteessa se on kuitenkin sitäkin tärkeämpää. Silloin voit esittää itsellesi kysymykset: Mistä minä nautin? Mitä voin tehdä, jotta voisin paremmin? Sen jälkeen ala toteuttaa näitä asioita. Yksi kerrallaan. Ole tyytyväinen itseesi, kun teet pienenkin teon, mistä koet mielihyvää ja onnellisuutta.

Onnellisuutta lisäävien asioiden ei ole tapana tupsahdella elämään jostain ulkopuolelta, vaan niitä luodaan itse.

Minulla on tapana huonompana päivänä alkaa suunnittelemaan, mitä uutta ja innostavaa voisin tehdä. Jotain mukavaa, mitä odottaa ja fiilistellä. Jos olo on kurja, voi olla, että kaipaan jotain vähän isompaakin kuin pienen nautiskeluhetken. Esimerkiksi illan vietto ystävän kanssa tai jokin spesiaali tekeminen perheen kanssa antaa taas iloa pitkäksi aikaa. Tämä on yksi esimerkki psyykkisestä joustavuudesta. Ikävät tunteet hyväksytään, mutta niihin ei jäädä vellomaan. Tilanteelle keksitään ratkaisu ja siirrytään eteenpäin.

Onnellisuutta voi harjoitella

Tee tätä tietoisesti. Elämässäsi on todennäköisesti jo nyt asioita, jotka lisäävät onnellisuuttasi. Mitä ne ovat? Mistä asioista iloitset? Voit harjoitella tiedostamista miettimällä joka päivä ainakin yhden asian. Pysähdy siihen hetkeen. Voit ottaa vaikka kuvan tai kirjoittaa ylös, kunhan tiedostat onnenhetken. Jos tällaisia on vaikea löytää arjessasi, keksi niitä.

Tässä kuvia asioista, mitkä ovat viime päivinä tuottaneet minulle iloa ja onnea.

Miten harjoitella onnellisuutta?
Sää ja vuodenajat! On mahtavaa, miten Suomessa vuodenajat ja ilmat vaihtelevat. Kevätaurinko tuntuu taas niin ihanalta!
Yhteinen keittiöpuuha lapsen kanssa. Useimmiten haluan hoitaa kotityöt nopeasti ja tehokkaasti. Nyt maltoin antaa 5-vuotiaan tyttären tehdä salaatin kokonaan itse. Miten ylpeä ja onnellinen hän olikaan! Hyvä muistutus itselleni siitä, miten tärkeää on rauhallinen yhdessä tekeminen. Todellinen onnenhetki!
Yhteinen ateria perheen kanssa. Yksi viikonlopun kohokohta oli maukas ja terveellinen lounas, jota koko perhe söi hyvällä ruokahalulla. Ei tapahdu joka päivä ainakaan meidän perheessä.
Maalaus
Kauniit asiat. Ostin jokin aika sitten Marika Mustasillan maalauksen. Välillä vain tuijottelen sitä saaden hyvää mieltä. Taide tutkitusti kohentaa mielialaa ja edistää positiivista mielenterveyttä. Marikan teoksia voi ihailla osoitteessa www.marikamustasilta.com
Saunaselfie
Sauna ja rentoutuminen. Saunassa mieli kevenee ja sen jälkeen on ihana rentoutua sohvan nurkassa. Saunominen lievittää stressiä ja vilkastuttaa verenkiertoa.

Onnellisuuden lisääminen pitkällä tähtäimellä

Pienten onnenhetkien lisäksi on tärkeää tehdä asioita, jotka lisäävät omaa hyvinvointia myös laajemmin. Onnellisuutta lisäävien asioiden haalimisen voikin jakaa kahteen osaan. Hetkiin, jotka tuovat nautintoa heti ja hetkiin, jotka edistävät hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Molempia tarvitaan. Välittömästi saatu nautinto auttaa jaksamaan ja nauttimaan arjesta juuri siinä hetkessä. Hyvinvointia tukeva toiminta taas edistää vointia ja jaksamista myöhemminkin. Tee molempia asioita päivittäin, toistuvasti.

On hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, edistääkö hetkellinen nautinto hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Jos sinulla on esimerkiksi tapana piristää itseäsi epäterveellisillä herkuilla, voi lohtusyömisestä muodostua hyvinvointia heikentävä asia. Jos taas lähdetkin kävelylenkille, kohentaa se mielialaa heti ja auttaa voimaan paremmin jatkossakin.

Jokainen kokee mielihyvää erilaisista asioista. On tärkeää löytää juuri ne asiat, joista itse nauttii.

Saitko tästä artikkelista motivaatiota siihen, miten harjoitella onnellisuutta?

Lue lisää hyvinvoinnista ja onnellisuudesta voit lukea tästä artikkelistani.

Saatat myös pitää...

1 kommentti

  1. Essi says:

    Just näin, pienet hetket on arvokkaita ♥️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *