Juoksemisen aloittaminen
Liikunta

Sytytä kipinä juoksemiseen – Parhaat vinkit aloittamiseen

Juokseminen ei ole koskaan ollut minulle helpon tuntuinen laji. Joskus ajattelin jopa, ettei juoksu vain yksinkertaisesti sovi minulle. Jossain kohti sain kuitenkin pitkän tauon jälkeen kipinän juoksemiseen, mutta tällä kertaa halusin treenata paremmin ja oikein.

Juoksulenkkien ohella perehdyin juoksemisen teoriaan ja panostin erilaisiin treeneihin ja juoksutekniikkaan. Suurin tekijä juoksemisen nousujohteiseen kehitykseen oli kuitenkin motivaatio (tai pakko treenata :D), sillä ystäväni houkutteli minut ilmoittautumaan mukaan puolimaratoniin. Tosin ei minua siihen tarvinnut suostutella, vaan olin innoissani saadessani hyvän syyn treenata tavoitteellisemmin.

Helsinki10
Huippu fiilis ennen ja jälkeen Helsinki10 juoksun upeissa maisemissa.

Yleensä lähden aina innoissani lenkille, mutta on niitäkin kertoja (etenkin talvella), kun esimerkiksi ilma ei ole ollut paras mahdollinen. Silloin olen onnistunut hiljentämään mieleni ja lähtemään jopa lumimyrskyyn juoksemaan, sillä se vie minua kohti tavoitettani. Ikinä ei ole kaduttanut lähteminen! En usko, että ilman tätä ”pakkoa” olisin käynyt lenkillä niin usein, kuin nyt olen onnistunut käymään.

Alkukankeuden jälkeen oikeanlaisella treenaamisella juoksu alkoi kulkemaan ja koin ensimmäistä kertaa juoksemisen ilon. Kipinä oli syttynyt.

Viime viikolla osallistuin Helsiki10 juoksutapahtumaan. Minulle tämä toimi lämmittelynä kesän HelsinkiHalfMarathoniin, mihin tällä hetkellä treenaan. Juoksutapahtumasta jäi päällimmäisenä mieleen huipputunnelma! Osallistujia oli paljon ja upea reitti Helsingin keskustasta rantojen poikki tarjosi mielettömät puitteet 10km lenkille! Juoksukin kulki hyvin, vaikka takana oli jo perheen kanssa Helsingissä vietetty päivä, jolloin askelia oli jo kertynyt melkoisesti. Aika tavoitetta minulla ei ollut ja siihen nähden olin tyytyväinen 1h8min suoritusaikaan. Pidin tahtia hyvänä, koska voimia riitti loppukiriin viimeisillä kilometreillä.

Hyödynnä mielen kontrollin heikentämistä

Helsinki10 oli ensimmäinen isompi juoksutapahtuma ja minun kohdallani tällainen tavoite osoittautui avaimeksi säännölliseen treenaamiseen. Juoksutapahtumiin osallistuminen tulee ehdottomasti jäämään säännölliseksi tavaksi!

Hyvinvointiin liittyvissä asioissa monesti toimimme fiilis pohjalla. Lähdemme lenkille tai salille jos huvittaa ja syömme sitä mitä mieli tekee. Hyvä tapa parantaa omaa hyvinvointia pitkäjänteisemmin on pyrkiä välillä heikentämään oman mielen kontrollia.

Ajatuksemme ja tunteemme eivät ole faktoja ja joskus ne vievät meitä pois päin tavoitteestamme. On kokeilun arvoista testata mitä tapahtuu, jos toimimmekin tavoitteemme mukaisesti sen sijaan, että toimisimme sen hetkisen fiiliksen mukaan. Tavoitteen mukainen toiminta vie sinua askeleen lähemmäs tavoitettasi ja parempaa hyvinvointia. Esimerkiksi puolimarathonille treenaaminen vaatii tietyn määrän treenaamista. Jos en tiedostaisi tätä ja lähtisin juoksulenkille paljon harvemmin kuin tarvitsisi. Lenkille lähteminen on kuitenkin se vaikein kohta, ei itse lenkki. 😉

Lue lisää psykologisesta joustavuudesta ja mielen kontrollin heikentämisestä: Joustava mieli hyvinvoinnin tukena

Juokseminen

Aloittelijan juoksutreenit

Juoksuharrastusta ei kannata aloittaa liian kovaa kahdestakin syystä. Ensinnäkin innostus voi lopahtaa aika nopeasti, jos yrittää treenata väkisin veren maku suussa. Toinen ja vielä tärkeämpi syy maltilliseen aloitukseen on se, että kunto kasvaa nimenomaan peruskestävyyslenkeillä. Se tarkoittaa sitä, että tahti on sellainen, että sykkeet eivät nouse kovin korkealle, vaan juostessa pystyy juttelemaan vaivattomasti ilman puuskuttamista. Alkuun se voi tarkoittaa kävelyn ja juoksun yhdistelmää. Välillä juostaan ja välillä kävellään tasaten sykettä. On tärkeää olla armollinen itselleen ja hyväksyä, että alussa kävely voi olla osa juoksutreenejä. Suurin osa harjoittelusta tulee olla tällaisia peruskestävyyslenkkejä.

Näiden lisäksi kerran viikkoon voi treenata vauhtikestävyyttä kovemmilla sykkeillä, esimerkiksi vetelemällä vauhdikkaampia juoksuspurtteja. Vauhtikestävyyslenkeilläkin voi välillä kävellä ja juoksupätkät juostaan vain nopeammin. Hyvä treeni on myös tehdä nopeampia intervalleja täysillä, vaikkapa kotipihassa edes takaisin.

Lisää vinkkejä liikunnan lisämiseksi: Liikuntavinkkejä syksyyn + Oivallus liikunnan lisäämiseksi

Vinkit juoksuharrastuksen aloittamiseen

Moni aloittaa juoksemisen vain lähtemällä juoksemaan. Kaikki liikunta on hyväksi, mutta jos haluat kehittyä juoksijana ja löytää juoksemisen kipinän, on hyvä muistaa treenatessa muutama tärkeä asia:

  • Älä unohda lämmittelyä ja jäähdyttelyä
  • Peruskuntolenkit ovat juoksutreenin perusta
  • Muista venyttelyt/kehonhuolto.
  • Pidä huolta lihakunnostasi
  • Juokse säännöllisesti

Ei muuta kun tsemppiä juoksuharrastuksen aloittamiseen! 😉

Lue myös ehkä kaikkein tärkeimmästä aiheesta: Miten löytää liikunnan ilo?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *