Liikunnan ilo - Onnen Tuulia
Liikunta

Miten löytää liikunnan ilo?

Kaikki tietävät, että liikunta on terveydelle hyväksi. Liikunta edistää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Se auttaa jaksamaan ja parantaa mielialaa. Siitä huolimatta voi olla vaikea löytää motivaatiota liikkumiseen. Joskus innostut ehkä hetkeksi, mutta kun innostus lopahtaa, on uudelleen aloittaminen taas vaikeaa. Liikunnan lukuisat terveyshyödyt eivät välttämättä riitä motivaatioksi. Siksi tärkeintä olisi löytää liikunnan ilo.

Jotta liikunnasta tulisi elinikäinen tapa, on löydettävä liikunnan ilo.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta liikunta? Onko se ehkä jotain raskasta ja rasittavaa, mihin itsensä joutuu pakottamaan? Liikkuminen tuntuu vaivalloiselta ja ajatus seuraavasta kerrasta tuntuu ylitsepääsemättömältä. Ennen liikuntasuoritusta pohdit jaksatko lähteä liikkeelle ollenkaan. Jos et lähde, siitä vasta kurja olo tuleekin. Omatunto kertoo sinun olevan laiska ja saamaton. Kynnys lähteä liikkeelle on aina vain korkeampi.

Kokeile ajatella uudella tavalla

Jos edellä mainituista edes jokin asia kolahti, haastan sinut lähestymään asiaa eri tavalla. Liikunnasta voi oppia nauttimaan. Liikunnan ilo on asia, joka todennäköisesti motivoi liikkumaan kaikkein eniten ja pisimpään. Terveys tai painonhallinta voivat olla hyviä kannustajia, mutta niiden vaikutukset huomaa vasta pitkän ajan päästä. Kun löydät liikunnan ilon, palkitsee liikunta välittömästi. Juuri välittömästi saatu nautinto on se, mihin ihminen luontaisesti tarttuu herkimmin.

Liikunnan ilo
Liikkumisen ei tarvitse olla vakavaa.

Monille liikunta liittyy myös omaan imagoon. Koetko itsesi urheilulliseksi, vai ajatteletko ehkä olevasi peruslaiska ja ehkä huono liikunnassa? Kyse on ajatuksesta ja mielikuvasta. Se ei ole totta. Vaikka ajattelisit ja kokisit olevasi jotain, se ei tarkoita, että asia on fakta. Voimme ajatella ja tuntea jotain, mutta kykenemme silti toimimaan toisin siitä huolimatta. Toiminnan myötä myös mielikuvamme itsestämme voi muuttua, ja todennäköisesti se muuttuukin.

Jos edellisestä liikuntakerrasta on pitkä aika, ei kuntosi toki välttämättä ole parhaimmillaan. Sekään ei tarkoita, että olisit huono tai epäliikunnallinen. Jos tämän hetkinen kuntosi on heikohko, on sillä potentiaalia kasvaa valtavasti! Säännöllisellä harjoittelulla kunto kasvaa kyllä nopeasti. Älä sorru ajattelemaan, että kevyt liikunta ei olisi merkittävää, vaan ainoastaan rankka kuntoa kohottava huhkiminen olisi hyödyllistä. Ole tyytyväinen mihin tahansa suoritukseen, sillä suorituskyky kyllä kasvaa.

Miten löytää liikunnan ilo?

Jos liikunnan ilon löytäminen tuntuu todella kaukaiselta ja mahdottomalta ajatukselta, on alkuun pääsy se vaikein kohta. Tässä sinulle muutama vinkki, mitä suosittelen kokeilemaan:

 • Aloita rauhassa. 15 minuutin lenkki josta tulee hyvä olo, on liikunnan iloa etsiessä parempi vaihtoehto, kuin tunnin rääkki. Pienestä nautinnollisesta lenkistä jää päällimmäiseksi mieleen virkistynyt olo ja onnistumisen kokemus, että lähdit edes liikkeelle. Silloin on paljon todennäköisempää, että lähdet lenkille uudelleenkin. Tee toinen lenkki, kolmas ja neljäs. Pienen virkistyslenkin voi tehdä vaikka joka päivä. Huomaat kyllä hyvin nopeasti, että 15 minuuttia on lyhyt aika ja lenkit pitenevät. Niihin jää koukkuun. Pian huomaat, että tarvitset lenkkisi joka päivä.
 • Tee sitä mistä nautit. Jos ajatuskin liikunnasta saa olosi lähinnä epämukavaksi, yritä muistella, millaisesta liikunnasta olet joskus pitänyt edes vähän. Voit myös miettiä mistä voisit kuvitella pitäväsi. Tee niitä. Valitse juuri ne lajit, mitkä ovat sinulle mukavimpia.
 • Kokeile rohkeasti uutta. Vaikka jokin liikuntamuoto tuntuisi ajatuksena epämukavalta, se ei tarkoita sitä, että se olisi sitä. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan uusia tapoja liikkua. Kokeile kotijumppia, kuntosalia tai ryhmäliikuntatunteja. Et voi todella tietää sopiiko jokin asia sinulle, jos et ole kokeillut.
 • Lisää tehoa. Kun olen päässyt pieneen alkuun. Lisää liikunnan tehoa ja rasittavuutta. Säännöllisesti liikkuessa kunto kasvaa nopeasti, mutta säännöllisyyden lisäksi liikunnan tehoa tulee lisätä kunnon lisääntymisen myötä. Mikään ei tunnu palkitsevammalta kuin huomata, miten pystyt ja jaksat koko ajan enemmän ja paremmin!
 • Älä lannistu! Jos jonain päivänä, viikkona tai kuukautena suunniteltu liikuntakerta jää syystä tai toisesta väliin, älä tee siitä numeroa. Et ole epäonnistunut, eikä tilanne ole toivoton, vaikka tauko venähtäisikin toivottua pidemmäksi. Liikunnan suhteen ei ole on/off nappulaa. Sinun ei tarvitse olla himoliikkuja tai sohvaperuna, vaan voit olla kaikkea siltä väliltä. Pääasia, että pidät liikunnan mukana arjessasi.

Pitkän tauonkin jälkeen aloittaminen voi olla vaikeaa, mutta jos sinulla on aikaisempaa liikunta taustaa, pääset todennäköisesti nopeasti vauhtiin. Kadotettu liikunnan ilo kyllä palaa, kun vain kerran aloittaa. Usein saatamme ajatella, että aloitan ensi viikolla tai tai ensi kuussa, kun silloin on enemmän aikaa tai vaikkapa paremmat kelit. Liikunnan aloittaminen ei kuitenkaan tarkoita, että heti pitäisi aloittaa täysillä monena iltana viikossa. Aloita mieluummin tänään lyhyellä treenillä, vaikka olisit kuinka kiireinen. Se on parempi alku, kuin tunnin treeni ensi viikolla tai ensi kuussa.

Miksi kannattaa liikkua nimenomaan liikunnan ilosta?

 • Yksi täkein hyöty on ilman muuta se, että kun nautit liikunnasta, teet sitä useammin. Kun liikut säännöllisesti, tulee se vaikuttamaan myönteisesti terveyteesi ja hyvinvointiisi myös pitkällä aikavälillä.
 • Kun liikunta on ilo, koet iloisia tunteita silloin kun liikut. Mitä enemmän haalit elämääsi asioita, joista saat itsellesi hyvän olon, sen useammin koet myönteisiä tuntemuksia. Mitä useammin koet myönteisiä tuntemuksia, sen onnellisemmaksi itsesi voit tuntea. Artikkelin pienistä onnenhetkistä voit lukea täältä.
 • Itsetuntosi paranee. Jos et liiku, koet todennäköisesti siitä huonoa omaatuntoa. Kun liikut, koet onnistumisen ja ylpeyden tunteita. Huomaat, että sinä pystyt, osaat ja jaksat. Ehkä alat huomata näitä asioita myös elämäsi muilla osa alueilla…
 • Kehopositiivisuus lisääntyy. Usein erityisesti naiset tuijottavat vaakaa ja pyrkivät painonhallintaan. Kun liikkuessasi huomaat, mihin suorituksiin kehosi pystyy, ei vaa`an lukema enää ole onnistumisesi mittari. Opit myös kuuntelemaan ja huomioimaan kehoasi paremmin ja pitämään siitä, oli se minkä näköinen tai kokoinen tahansa.
 • Painonhallinta helpottuu. Kun liikut liikunnan ilosta, saat painon kannalta suotuisia vaikutuksia ilman, että kyse on tietyn pakollisen ohjeen tai rutiinin noudattamisesta. Tietyn ohjelman noudattaminen voi olla hyvä juttu, mutta kiinnostus siihen voi lopahtaa nopeasti. Kun treenaat silkasta ilosta, kantaa treeni into myös harjoitusohjelman jälkeen.

Elämysliikunta

Kaikki liikkuminen on liikuntaa! Kun alat lisätä liikuntaa elämääsi, sen ei tarvitse tarkoittaa pelkästään hikilenkkejä, salilla käymistä, jumppatunteja tai muuta vastaavaa, mikä voi tuntua työläältä. On olemassa tapoja liikkua, jotka eivät edes tunnu liikunnalta. Tällaisia ovat toiminnat, joista saat irti muutakin kuin vain liikuntaa. Liikunta voi olla ilo, mutta jos liikuntasuoritusta tehdessäsi koet liikunnan lisäksi myös muita myönteisiä asioita, niin aina parempi! Voit miettiä mukavia uusia vapaa-ajan viettotapoja, joissa liikunta tulee ikäänkuin sivutuotteena.

Mieti missä voisit liikkua. Luonnossa liikkuessa luonnon rauhoittava vaikutus tekee liikuntasuorituksesta kevyemmän tuntuista. Voit kokeilla myös jotain uutta paikkaa. Huomiosi kiinnittyy uuteen paikkaan tutustumiseen, etkä ainakaan mieti, miten tylsää tai kyllästyttävää liikkuminen silloin on. Tee jotain extremeä. Seikkailupuistoissa, skeittirampeilla tai trampoliinipuistoissa tulee varmasti huhkittua monipuolisesti samalla, kun koet uuden elämyksen.

Luonnon terveysvaikutuksista voit lukea tästä artikkelista.

Liikunna ilo - Onnen Tuulia
Ajattele lähteväsi ennen kaikkea nauttimaan ympäristöstä, hyvästä ilmasta ja luonnon äänistä. Keskity niihin ja askeleita kertyy kuin huomaamatta.

Virkistä mieltä ja sosiaalisia suhteita

Huomioi, mitä mielesi pitää liikunnasta. Yksin liikkuessa ajatuksesi saavat mahdollisuuden lentää ja mieli kulkea vapaana. Yleensä lenkille lähtiessä ajatukset ovat aivan erilaisia, kuin lenkiltä palatessa. Onko ikinä käynyt niin, että ajatuksesi olisivat synkentyneet lenkin aikana? Lyhyt lenkki virkistää, pidempi tuntuu kuin pieneltä lomamatkalta.

Toisaalta lenkin voi hyödyntää myös musiikkia, äänikirjaa tai podcasteja kuunnellen. Jos tuntuu, että juuri tänään liikkuminen tuntuu tylsältä ja odotat vain treenin olevan ohi, kokeile hyödyntää aika kuuntelemalla mielenkiintoista äänitettä. Lenkin tai muun liikuntalajin voi hyödyntää uuden oppimiseen kuuntelemalla äänikirjoja tai webinaareja, joista opit jotain uutta. Kun esimerkiksi äänikirjaan jää koukkuun, joudut lähtemään lenkille jo senkin takia, että saisit jatkaa kirjan kuuntelua.

Toisinaan liikkuminen yhdessä perheen tai ystävän kanssa on mukavampaa. Yhdessä urheillessa voi samalla päivittää kuulumiset ja treeni sujuu siinä sivussa. Perheen kanssa taas liikkuminen on erinomainen tapa viettää yhteistä aikaa. Kun touhutaan yhdessä, ei kukaan uppoudu omiin touhuihin tai selaile kännykkää. Samalla koko perhe saa hyödyllistä liikuntaa ja lapset oppivat liikunnallisen elämäntavan mallia. Yhdessä liikkuessa liikunta on yleensä myös tehokkaampaa, sillä teho ei ole kiinni vain sinusta itsestäsi. Ryhmäliikuntatunnilla tai isommassa porukassa saat itsestäsi todennäköisesti enemmän irti, kuin jos tekisit saman aivan itseksesi.

Haaste

Jos et ole vielä vakuuttunut, miksi liikuntaa kannattaa lähestyä uudella tapaa etsimällä liikunnan ilon, haluan haastaa sinut kokeilemaan.

Kokeile seuraavan listan asioita kohta kohdalta:

 • Kirjoita ylös mistä liikuntamuodoista olet joskus nauttinut tai mistä voisit kuvitella nauttivasi. Kokeile sitten jokaista listan kohtaa ainakin kerran, ainakin vähän aikaa.
 • Valitse vähintään yksi uusi laji jota kokeilet. Jos et koe lajia itsellesi mieluisaksi, kokeile toista, kunnes löydät itseäsi kiinnostavan lajin.
 • Pysähdy miettimään, mitä myönteisiä ajatuksia ja tuntemuksia liikunta aiheutti. Unohda painonhallinta tai mahdolliset tavoitteesi. Mitä hyvää liikunta tarjosi sinulle juuri siinä hetkessä?
 • Kokeile elämysliikuntaa. Älä ajattele liikunnan olevan vain jokin treeni tai suorite. Lähde uudelle luontopolulle, mene lasten kanssa liikuntapuistoon ja liiku heidän kanssaan. Kiinnitä huomiosi muihin ilon aiheisiin, kuin itse liikuntaan. Liikunta on sivutuote.
 • Onnittele itseäsi. Ole tyytyväinen jokaiseen suoritukseen. Mieluummin monta liikkeelle lähtöä usein, kuin yksi kunnon treeni harvoin.

Ennen kaikkea: joka puolella toitotetaan, miksi pitäisi liikkua. Unohda pakko ja paineet. Liiku siksi, että haluat ja se on ihanaa. Jos se ei ole sitä ensimmäisellä tai toisella kerralla, se on sitä aivan varmasti myöhemmin. Kunhan olet armollinen itsellesi.

Lisää inspiraatiota ja tietoa liikuntasuosituksista löydät tästä artikkelista.

Inspiraatiota kotitreeneihin voit löytää tästä artikkelista.

Mikä motivoi sinua liikkumaan?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *