Viime lauantaina juoksin elämäni ensimmäisen puolimaratonin! Osallistuin HelsinkiHalfMarathoniin, missä 21.1 kilometrin matka juostaan upeissa maisemissa Helsingin ympäristössä. On helppo uskoa, että reitti on yksi komeimmista puolimaraton reiteistä Suomessa.
Koska kisa oli minulle ensimmäinen, en osannut ennalta odottaa, miltä puolimaratonin juokseminen todella tuntuisi. Treenaan juoksemista, mutta läheskään näin pitkää matkaa en ollut kertaakaan kokeillut. Tunsin todella ylittäneeni itseni, kun juoksu kulki niin hyvin. En epäillyt hetkeäkään, ettenkö jaksaisi juosta koko matkaa.
Juoksin yhdessä ystäväni kanssa ja ensikertalaisina meillä ei ollut aikatavoitetta. Pääasia oli selviytyä ja sen me teimme. Yllättävää oli minulle myös, miten nopeasti juoksusta palauduin ja olen kaiken kaikkiaan todella tyytyväinen suoritukseeni.

Yksi iso oivallukseni puolimaratonia edeltävänä iltana oli, että kävi juoksun kanssa miten kävi, on tapahtumaan osallistuminen tehnyt jo ennen sen alkamista tehtävänsä. Kun minulla on ollut tavoitteena puolimaratonin juokseminen, olen motivoitunut treenaamaan sitä varten. Jos en olisikaan jaksanut juosta koko matkaa, olisi jokainen tehty treeni ollut silti hyväksi hyvinvoinnilleni. Kannustan ehdottomasti asettamaan itselleen tavoitteita, mutta niihin ei kannata suhtautua kuitenkaan liian vakavasti. Tärkeintä on liikunnan ilo!
Lue myös: Miten löytää liikunnan ilo?
Näin treenasin puolimaratonia varten
Olen alkanut treenata juoksemista tavoitteellisemmin noin vuosi sitten. Toki sitäkin ennen olen juoksennellut ja liikkunut paljon muilla tavoin. Alkutalvesta pidin muutaman viikon mittaisen tauon ja tammikuussa 2022 havahduin, että juoksu olisi hyvä ottaa mukaan liikuntaohjelmaani, jos meinaan selvitä kesäkuussa puolimaratonista.
Ostin ensimmäiset nastapohjaiset juoksukenkäni ja sain huomata, että talvellakin on oikein hyvä keli juosta. Joskus lenkkeilin pilkkopimeässä otsalampun kanssa lumipyryssä. Silloin ajattelin, että ilman tavoitettani, en olisi tosiaankaan keksinyt lähteä juoksemaan. Tavoite kirkkaana mielessä onnistuin uhmaamaan säätä ja lenkille lähtöhän ei ikinä kaduta. Lähteminen on se vaikein kohta ja kun sen yli pääsee, on olo aina tyytyväinen.

Lopputalvesta alkaen noudatin tietoisemmin juoksutreeniohjelmaa. Peruskestävyyslenkki on tärkein treeni kestävyyskunnon parantamiseksi ja viikkooni kuului vähintään yksi pidempi peruslenkki sekä yksi nopeampi vauhtikestävyyslenkki. Lisäksi teen lihaskuntotreeniä kahdesti viikossa, mikä on tärkeä osa juoksutreeniä. Ihanteellisempaa olisi käydä juoksemassa kolme kertaa viikossa, mutta siinä en ole onnistunut ja oli kiva huomata, että tälläkin kombolla sain kehitettyä juoksukuntoani. Omaa liikuntaohjelmaa suunnitellessa on tärkeä laatia realistinen ja toteutuskelpoinen suunnitelma, josta pystyy myös pitämään kiinni. Olen halunnut jättää aikaa myös muulle liikunnalle.
Maaliskuun lopulla kävimme juoksemassa lämmittelyksi Helsinki10 juoksun, missä juostaan nimen mukaisesti 10km matka. Tämä oli treenaamisen kannalta tosi hyvä juttu, koska ensimmäinen välitavoite oli motivoimassa treenaamista jo hyvissä ajoin ennen puolimaratonia. Ilman sitä voi olla, että juoksutreenien aloittaminen olisi venähtänyt myöhempään kevääseen. Kympin juoksemisen jälkeen oli vielä hyvin aikaa keskittyä puolimaratoniin.
Näin valmistauduin ennen juoksemista
Puolimaratoni ei ole fyysisesti niin mahdoton koettelemus, että siihen valmistautumisesta tarvitsisi tehdä erityisen monimutkaista. Muutamia asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, jotta oma vointi olisi mahdollisimman hyvä juoksemista ajatellen.
Näin minä valmistauduin juuri ennen tapahtumapäivää:
- Huolehdin siitä, että söin edeltävän viikon ajan hyvin. Massiivinen hiilihydraattitankkaus ei ole tarpeen, mutta on hyvä kiinnittää huomiota vähintäänkin riittävään syömiseen edeltävien päivien aikana. Liikuntasuoritusta ajatellen edellisen päivän syömiset merkitsevät enemmän kuin saman päivän syömiset. Rasvainen ruoka sulaa huonosti, joten sellaista kannattaa välttää edellisenä iltana.
- Varmistin riittävän veden juonnin edellisinä päivinä. Nestetankkaus juuri ennen juoksemista ei ole välttämättä hyvä idea, vaan vesi voi häiritä hölskymällä ikävästi vatsassa. Kehon hyvästä nestetasapainosta tulee huolehtia jo hyvissä ajoin ennen pitkää juoksemista.
- Juoksin viimeisen juoksutreenin viikkoa ennen puolimaratonia. Alkuviikosta tein vielä kahvakuulatreeniä, mutta pari päivää ennen tapahtumaa lepäsin ja pidin taukoa urheilusta. Mitään uutta lajia tai treeniohjelmaa ei kannata aloittaa enää kisaviikolla.
- Nukuin hyvät yöunet. Väsyneenä suoritus ei voi olla yhtä hyvä kuin hyvin nukkuneena. Panostin jopa tavallista enemmän yöuniin edellisten öiden aikana.
- Elin mahdollisimman normaalista. Edeltävinä päivinä ei kannata tehdä mitään tavanomaisesta kovin poikkeavaa, kuten aloittaa uuden lajin harrastamista tai syödä jotain erikoista ruokaa juuri edellisenä iltana. Kisapäivänä eteenkään ei kannata yrittää ottaa lisäboostia lisäravinteista, energiageeleistä tai muista valmisteista, mitä ei ole muutenkaan tottunut käyttämään
- Kisapäivänä kannattaa juoda hyvin vettä ja syödä hyvä ateria, mutta ei liioitella! Täydellä mahalla tai muuten raskaan aterian jälkeen olo ei ole varmasti optimaalinen juoksua ajatellen. Liian vähällä energialla ei kuitenkaan ole hyvä lähteä juoksemaan pitkää matkaa.

HelsinkiHalfmarathon starttasi kello 8.15 aamulla, joten menimme Helsinkiin hotelliin jo edellisenä päivänä. Aamupalatarjoilu ei ollut ehtinyt alkaa ennen lähtöämme, mutta saimme huoneeseen hyvät eväät. Hyvin nukutun yön ja riittävän, ei liian täyttävän aamupalan jälkeen oli hyvä lähteä juoksemaan.
Mitä puolimaratonin jälkeen?
Juoksutapahtuman jälkeen fiilis oli niin mahtava, että jo sen takia kannatti osallistua! Palasimme lounaat mukanamme hotellille rentoutumaan ja varasimme extempore ajat hierontaan. Myöhemmin menimme kiertelemään upeaa Helsinkiä ja nauttimaan ihanasta viikonlopusta.

Kipinä juoksemiseen vahvistui entisestään ensimmäisen puolimaratonin jälkeen. Nyt kun tiedän selviäväni 21.1 kilometrin matkasta, voi seuraavaa kertaa varten tavoitella jo parempaa aikaa. Koska tavoitteet motivoivat treenaamaan säännöllisemmin, on seuraava puolimaraton jo syksylle kiikarissa.
Ekat juoksutreenit olen lauantain jälkeen jo juossut ja tarkoitus on vielä viilata ja parannella omaa juoksutreeniohjelmaa. Oman kehityksen huomaaminen lisää innostusta lajia kohtaan ja mitä enemmän jaksaa, sen hauskempaa juokseminen on. Harrastuksesta ei silti kannata tehdä liian haastavaa tai vaikeaa, vaan liikunta saa olla rentoa ja hauskaa!
Täältä vielä vinkkejä juoksuharrastuksen aloittamiseen: Sytytä kipinä juoksemiseen – Parhaat vinkit aloittamiseen