Liikuntavinkkejä
Liikunta

Liikuntavinkkejä syksyyn + Oivallus liikunnan lisäämiseksi

Heinäkuu vaihtui elokuuksi ja ilmassa on jo ihanaa syksyn tuntua. Raikkaat syyskelit houkuttelevat liikkumaan ulkona ja ulkoilu tuntuu superhelteitä virkistävämmältä. Aktiiviselle liikkujalle syksy on täynnä innostusta ja inspiraatiota. Jos taas kesä on mennyt enemmän lomailun ja rentoutumisen merkeissä, on nyt loistava aika ottaa liikunta taas osaksi arkea. Jos liikunta taustaa ei ole lainkaan niin muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Alkavan syksyn kunniaksi haluan jakaa matalan kynnyksen liikuntavinkkejä ja kertoa, mitä minun liikuntaohjelmaani kuuluu tällä hetkellä.

Liikunta on yksi parhaista asioista mitä voit tehdä itsesi hyväksi!

Jos et ole liikkunut aiemmin, aloita siitä, että lähdet tekemään edes jotain. Liian rankka tai pitkäkestoinen liikuntatuokio voi tuntua ylitsepääsemättömältä ja nostaa aloittamisen kynnyksen liian korkeaksi. Aloita mieluummin esimerkiksi lyhyistä kävelylenkeistä. Tee lyhyt lenkki uudelleen, vaikka joka päivä. Lenkin pituus ja vauhti kyllä kasvavat. Liikunta lisää liikuntaa. Pääasia, että aloitat jostain, mikä ei tunnu liian raskaalta.

Liikunnan on tärkeä tuntua hyvältä ja olla mukavaa. Se jos mikä rohkaisee ja kannustaa jatkamaan. Kun totuttelet ottamaan liikunnan osaksi elämääsi, kannattaa ottaa tavoitteeksi löytää liikunnan ilo. Liikunnan ilon löytäminen on varmin tapa saada liikunta pysyvästi osaksi elämää.

Voit lukea lisää vinkkejä liikkumisen aloittamiseen ja liikunnan ilon löytämisestä tästä artikkelista.

Liikuntaohjelmani tällä hetkellä

Kerron nyt miten minä liikun tällä hetkellä, jotta voit halutessasi poimia sinulle sopivia liikuntavinkkejä. Kerrothan myös minulle miten sinä liikut, jotta minäkin voin saada inspiraatiota sinulta. Kommentoi artikkelin alle tai laita viestiä instagramissa. 🙂

Kahvakuula

Kahvakuulaharjoittelu on yksi suosikki lajini, koska siinä saa tehokkaasti koko kropan töihin. Kahvakuulatreeni on minun tapani pitää huolta lihaskunnostani. Liikuntasuositusten mukaisesti lihaskuntotreeniä on hyvä tehdä vähintään kahdesti viikossa.

Vedän kerran viikossa ohjattuja kahvakuulatreenejä, jonka johdosta laji pysyy hyvin mukana liikuntaohjelmassani. Treenien vetämisen lisäksi heiluttelen kuulaa omatoimisesti pari kertaa viikossa ja aikaa menee tietysti myös tuntien suunnitteluun.

Kahvakuulaharjoittelu on siitä loistava, että se on aikaan ja paikkaan sitomatonta. Minä kuulailen usein kotipihalla lasten ulkoillessa tai iltaisin kun he ovat jo nukkumassa. Iltatreenit ovat yleensä kestoltaan 20-30 minuutin mittaisia, missä ajassa kerkeää kyllä saada hyödyt irti tehotreenistä.

Liikuntavinkkejä
Kahvakuula on loistoväline ulkona treenaamiseen.

Jos et oikein tiedä mitä kahvakuulan kanssa tekisit, kannattaa etsiä netistä ohjattuja treenejä. Itseäni netin loputon valikoima usein kuitenkin ahdistaa, enkä mielelläni käytä henkistä energiaani eri vaihtoehtojen selailuun. Tykkään valmiista ohjelmista, jolloin minun ei tarvitse itse miettiä mitä milloinkin teen.

Kesällä minulla oli käytössä FitFarmin neljän viikon Kahvakuulatreeni, jossa jokaiselle viikolle oli useita treenivideoita joita sai käydä läpi oman aikataulun mukaisesti. Oli todella helppoa vain klikata video pyörimään ja tehdä mitä neuvottiin. Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta kahvakuulaharjoittelusta, voi tällainen kurssi olla todella hyvä startti lajin pariin. Kurssilla oppii perusliikkeet, joita voi hyödyntää jatkossa itsenäiseen treenaamiseen.

FirFarmin Kahvakuulatreenin löydät *täältä.

Olen tilannut syksyksi myös pari muuta kurssia, joista voin kertoa lisää myöhemmin kunhan saan ne käytyä. Tykkään verkossa olevista treeneistä siksi, että ne pelastavat ne hetket, kun pähkäilen miten tänään liikkuisin. Lisäksi kun on maksanut verkkokurssista, on motivaatio sen suorittamiseksi aivan eri luokkaa, kuin jos etsisi ilmaisen treenin netistä. Maksettua treeniä ei millään raaski olla käyttämättä. 😀

FitFarmin valikoimaan voit tutustua *täältä.

Juoksu

Oma lempilajini on aina ollut pitkät kävelylenkit. Niissä ajatus lentää ja mieli rentoutuu. Välillä olen yrittänyt juosta ja pisimmillään olen jaksanut juosta 10km lenkkejä. Ne eivät koskaan kuitenkaan tuntuneet hyvältä ja ajattelin, että juoksu ei vain sovi minulle. Kunnes opettelin juoksemaan.

Liikuntavinkkejä
Intervallit kotipihalla tai lähistöllä onnistuu lastenkin kanssa. Liikunnan ei tarvitse olla vakavaa.

Oikealla tekniikalla ja harjoittelulla sain huomata, että juokseminen voi parhaimmillaan tosiaankin tuntua kuin lentämiseltä. Juoksemisessa yksi parhaita puolia on se, että sitäkin voi tehdä milloin ja missä vain itselle sopii. Juokseminen luonnossa on kaikkein paras kombo. 😉

Voit lukea lisää luonnon terveysvaikutuksista tästä artikkelista. Liikunnan ja luonnon yhdistämisellä saavutat kaikkein parhaat terveyshyödyt!

Koska omat harrastukset eivät aina voi mennä perheen edelle, on vaatinut luovuutta järjestää aikaa juoksemiselle. Onneksi muu perhe on innokkaita pyöräilemään, joten yhdistetty pyörä ja juoksulenkki on ollut loistava tapa liikkua yhdessä. Kaksi isointa lasta pyöräilevät itse ja pienin nauttii maisemista isän pyörän kyydissä. Vauhti on mukavasti sovitettu äidin juoksuvauhtiin. 😀

Juoksukuntoa kasvattaessa peruskestävyyskunnon kasvattaminen on tärkeimmässä asemassa, eli juostessa sykkeen tulee pysyä sen verran alhaisena, että keskusteleminen puuskuttamatta vielä onnistuu. Suurin osa lenkeistä on hyvä tehdä peruskestävyys harjoitteluna. Lisäksi kerran viikossa voi tehdä vauhtikestävyysharjoittelua, jossa syke nousee tasolle, jossa puhe alkaa jo pätkimään. Vauhtikestävyyttä voi harjoitella alkuun pätkissä lenkin aikana. Juokse pari kilometriä ja vaihda välillä palauttavaan kävelyyn. Säännöllisellä harjoittelulla juoksumatkat pitenevät nopeasti.

Toinen arkeen helposti sovitettava treeni on intervallitreeni kotipihalla tai lähitiellä. Juokse esimerkiksi 100-200m metrin mittainen matka ja kävele se takaisin. Lisää vauhtia nousujohteisesti. Juuri yhtenä päivänä ajattelin tehdä vetoja kotitiellä. Matkalla oli pari muuttuvaa tekijää (lapset), mutta onnistuin tekemään treenit kahdessa 10 minuutin erässä. Ei ehkä optimaalista, mutta ehdottomasti parempi kuin ei mitään. 😉

Juoksukunnon parantamisessa tärkein asia on säännöllisyys. Kun treenaat säännöllisesti, kunto kasvaa nopeasti. Usein juoksijoiden suurin kompastuskivi on liian korkealla sykkeellä tehdyt treenit, joten malta ottaa riittävän rauhallisesti. Kestävyyskunto ei kasva liian rankasta treenistä.

Työmatkapyöräily

Läpi kesän olen pyrkinyt pyöräilemään töihin vähintään kerran viikossa ja aion jatkaa tapaa mahdollisimman pitkälle syksyyn. Työmatkani on 13km suuntaansa, joten päivään tulee mukavasti liikuntaa. Työpäivä alkaa aivan eri fiiliksillä, kun heti aamusta on saanut raitista ulkoilmaa ja liikuntaa. Matkan aikana ajatukset lähtevät lentoon tai vaihtoehtoisesti kuuntelen mielenkiintoista podcastia tai äänikirjaa. Artikkelin työmatkapyöräilystä voit lukea täältä.

Kehonhuolto

Venyttely ja kehonhuolto ovat todella tärkeitä kropalle, mutta niillä on myös rauhoittava vaikutus mieleen. Liikkeet ovat rauhallisia ja pitkäkestoisia, voiman käyttö vähäisempää ja liikkeet tuntuvat nautinnollisilta. Ujutan kehonhuoltoharjoitteita päiviini pitkin viikkoa ja välillä teen iltaisin pidempiä harjoituksia lasten nukkuessa.

Sysäyksen säännöllisiin kehonhuoltotreeneihin sain aikanaan niin ikään FitFarmin kehonhuolto kurssin myötä. Löydät kurssin *tästä linkistä.

Pidän myös tärkeänä sitä, että liikunnan ei aina tarvitse olla raskasta ja rasittavaa. Kaikki liike on liikuntaa! Kevyt ja mukava liikunta on sinulle hyväksi siinä missä raskaampi tehotreeni. Kaikkea tarvitaan. Treenin onnistumista ei määritä se kuinka tehokas treeni on ja kuinka kauan se kestää. Tärkeintä on se, että teet!

Muista ilo ja monipuolisuus

Liikunnan suhteen suosittelen monipuolisuutta ja vaihtelevuutta. Kokeile uusia lajeja, vaihtele tehoa, tee eri tavalla. Liikunta saa ja sen pitäisikin olla hauskaa ja mielenkiintoista. Kun kokeilet rohkeasti erilaisia lajeja, löydät varmasti ne mistä pidät eniten. Kaikkeen liikkeeseen kannattaa suhtautua onnistumisena.

Paras vinkki syksyyn

Oli tilanteesi liikunnallisuuden suhteen sitten mikä tahansa, haluan antaa sinulle yhden vinkin: Liiku silloinkin kun ei huvittaisi. Etenkin silloin. Jos tästä artikkelista ei mitään muuta jää mieleesi, niin yritä muistaa edes tämä. Ota se vaikka koko syksyn tavoitteeksesi. Kirjoita se itsellesi ylös näkyvälle paikalle.

Jos jäät odottamaan hetkeä, jolloin sinulla on optimaalinen olotila liikkeelle lähtemiseksi, voivat liikuntakerrat jäädä hyvin harvoiksi. Tosiasia on, että liikkeelle lähteminen ja ensimmäiset askeleet harvoin ovat niitä nautinnollisimpia. Lupaan sinulle, että kun niistä selviät, saat varmasti myös tuntea kaiken sen, mitä hyvää liikunta sinulle tekee. Jos liikkeelle lähtö ei huvita, voit silti lähteä liikkeelle. Hiljennä mielesi ja tee mieluummin miten sinulle on parhaaksi. Sinun ei tarvitse toimia aina juuri sen hetkisen ajatuksesi mukaisesti. 😉

Mitä sinun liikuntaohjelmaasi kuuluu? Aiotko testata tänä syksynä jotain uutta lajia?

*Merkillä merkityt linkit ovat mainoslinkkejä FitFarmin sivuille. Linkin klikkaamisesta ei makseta mainostajalle. Jos päätyisit ostamaan jonkun heidän tuotteensa, maksettaisiin siitä pieni komissio. Suositus FitFarmin kursseihin on vilpitön ja oman kokemuksen kautta tullut.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *