Elämäntapamuutos
Terveys ja hyvinvointi

Vinkit pysyvään elämäntapamuutokseen – Vältä nämä virheet

Moni kamppailee terveellisten elämäntapojen opettelun kanssa päivittäin. Välillä suurellakin motivaatiolla, välillä innostuksen taas hiipuen. Jostain sisu ja motivaatio taas välillä löytyy. Ainakin hetkeksi. Tällainen ajatusten ja joskus myös painon ja terveystottumusten kanssa jojoilu ja veivaaminen on kuluttavaa ja vie valtavasti energiaa.

Jos tämä kuulosti sinusta tutulta, suosittelemaan pysähtymään hetkeksi ja miettimään, mitä omassa toiminnassaan kannattaa muuttaa. Jos pysyvä elämäntapamuutos on kaikista yrityksistä huolimatta edelleen saavuttamaton unelma, jotain tarvitsee tehdä toisin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Vahvuuslähtöinen elämäntapamuutos – Helpoin tie pysyvään muutokseen

Hyvinvointiin ei ole oikotietä

Parempaan terveyteen ja hyvinvointiin on monta reittiä, mutta ei yhtäkään oikotietä. Olet saattanut kokeilla erilaisia dieettejä ja liikuntaohjelmia tai niiden yhdistelmiä. Ne on ilman muuta saattaneet toimiakin. Vastaa kuitenkin itsellesi rehellisesti seuraavaan kysymykseen: Voitko luottaa siihen, että terveelliset elämäntavat ovat pysyvä ja automaattinen osa elämääsi? Vai kokeiletko jatkuvasti uusia erilaisia ohjeita? Takaraivossa on ehkä jatkuvasti pieni pelko siitä, että vanhat epäterveellisemmät tottumukset palaavat ja prosessi alkaa alusta, mahdollisesti jopa taka matkalta.

Hyvinvointiin ei ole oikotietä ja siksi kannattaa valita helpoin tie.

Elämäntapamuutos

Valitse helpoin tie hyvinvointiin

Sen sijaan, että kokeilisit monia erilaisia dieettejä tai muita ohjeita, kannattaa uusia elämäntapoja opetellessa valita kaikkein yksinkertaisin ja helpoin tie. Se ei ehkä ole nopein, mutta kun maltat kulkea sitä pitkin, voit huomata tuloksia yllättävänkin nopeasti. Parasta siinä on se, että saadessasi tuloksia, voit myös luottaa siihen, että tulokset kestävät. Kun toteutat elämäntaparemontin huolella, sinun ei tarvitse tehdä sitä montaa kertaa.

Tässä sinulle täsmä vinkkejä pysyvään elämäntapamuutokseen. Koske hyvinvointi ei ole kikkailua, suosittelen palaamaan perusasioiden äärelle ja luottamaan siihen, että yksinkertainen voi joskus olla myös paras vaihtoehto.

Älä tee näitä virheitä:

  • Älä yritä noudattaa ohjeita, jotka on tehty jollekin toiselle tai ei kenellekään
  • Älä yritä opetella liian montaa uutta tapaa yhtä aikaa
  • Älä yritä toteuttaa 100% terveellisiä elämäntapoja. Elämään kuuluu mm. juhlat, eivätkä ne ole poikkeuksia

Tee sen sijaan näin:

  • Mieti mahdollisimman tarkkaan miksi haluat tehdä elämäntapamuutoksen. Mikä motivoi sinua?
  • Laadi tavoitteesi
  • Mieti mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii
  • Aloita valitsemalla 1-3 uutta tapaa
  • Toista näitä tapoja niin kauan, että niistä tulee automaatio. Tähän voi mennä kahdesta viikosta kuukausiin.
  • Sen jälkeen siirry seuraaviin uusiin tapoihin 1-3 kerrallaan
  • Jatka niin kauan, kunnes saavutat tavoitteesi

Tämä simppeli ohje saattaa kuulostaa liiankin helpolta. Tosiasia on se, että harva oikeasti toimii sen mukaisesti. Voi olla vaikea uskoa, että tuloksia voi saada aikaiseksi pienillä muutoksilla. Elämäntavoissa on kuitenkin kyse ennen kaikkea tavoista, eli asioista, joita ihminen tekee toistuvasti. Ihminen pystyy muuttamaan toimintaansa radikaalistikin hetkeksi, mutta ei omaksumaan montaa uutta tapaa kerrallaan. Siksi niin moni elämäntapamuutos yritys epäonnistuu. Jos näin on käynyt sinulle, suosittelen lämpöisesti kokeilemaan tätä ohjetta.

Lisää vinkkejä pysyvään elämäntapamuutokseen voit lukea täältä: Joustava mieli hyvinvoinnin tukena

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *