Joustava mieli ja mielenrauha
Terveys ja hyvinvointi

Joustava mieli hyvinvoinnin tukena

Terveyden ja hyvinvoinnin kanssa kamppaileminen ei aina ole helppoa. Usein oma mielemme asettaa suurimmat esteet itsestämme huolehtimiselle. Psykologinen joustavuus on sitä, että emme anna omien, ehkä jäykkienkin ajatusmalliemme estää meitä voimasta hyvin. Psykologisen joustavuuden keinoin pystymme edistämään terveyttämme ilman, että oma mielelle on esteenä. Joustava mieli on yhteydessä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja uskon sen lisäävän jopa onnellisuutta!

Täältä löydät artikkelin Psykologinen joustavuus – Opi tärkeä näkökulma onnellisuudesta.

Psykologista joustavuuden keinoja voi soveltaa myös terveellisten elintapojen omaksumiseen. Monilta osin nyky yhteiskunta ei tue hyvinvointiamme. On liikaa ruokaa ja houkutuksia sekä paineita ja stressiä, mutta toisaalta liian vähän liikuntaa, aktiivisuutta ja lepoa. Vastuu terveydestämme on viime kädessä itsellämme, eikä se nykypäivänä ole helppoa. Kukaan ei pidä sinusta huolta, jos et itse pidä itsestäsi huolta. Kun voit hyvin, jaksat myös auttaa ja tukea läheisiäsi.

Joustava mieli ja mielenrauha
Joustava mieli tuo mielenrauhaa ja vaikuttaa kaikilla hyvinvoinnin osa-alueilla.

Psykologinen joustavuus

Koska haasteita riittää ja toisaalta ratkaisuehdotuksia on saatavilla ääripäästä toiseen, voi olla vaikea löytää itselleen sopivaa tapaa toimia. On helppo kokeilla erilaisia menetelmiä, mutta lopputuloksena voi olla tyytymättömyys ja epätoivo. Voikin olla tarpeellista laskea rimaa ja pysähtyä perusasioiden äärelle.

Nevadan yliopiston professori ja psykologi Steven C Hayes on kehittänyt kuusi osa-aluetta sisältävän Psykologisen joustavuuden mallin. Tätä mallia toteuttamalla voi tehdä omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta helpompaa ja mutkattomampaa.

Menetelmää voi käyttää esimerkiksi masennuksen, kivun, ylipaino-ongelmien ja addiktioiden hoidossa sekä elintapamuutoksen, urheilijoiden hyvinvoinnin ja psyykkisen valmentautumisen tukena. Kuusi osa-aluetta ovat arvot, arvoihin sitoutuminen, havainnointi, hyväksyntä, mielen kontrollin heikentäminen ja tässä hetkessä eläminen.

Koska terveelliset elintavat ja niiden omaksuminen kestävällä tavalla on monille haastavaa, käsittelen aihetta tässä artikkelissa elintapojen näkökulmasta. Kerron kuinka eri psykologisen joustavuuden osa-alueita voi hyödyntää terveellisten elintapojen opettelussa.

Arvot

Jotta voisit elää sellaista elämää kun haluaisit, sinun pitää tietää mitä haluat. Onko sinulle selvää, mitä arvosi ovat? Arvot ovat niitä sinun elämäsi tärkeitä asioita. Niitä mitkä ovat sinulle tärkeitä nyt ja mitkä haluaisit olevan tärkeitä. Näiden pohtimisen ääreen on hyvä välillä pysähtyä.

Terveellisiä elintapoja ajatellen voimme soveltaa samaa ajatusta tavoitteisiin. Jotta terveyttä edistävien tekojen tekeminen arjessa olisi helpompaa ja selkeämpää, on tärkeä tiedostaa, mitä itseasiassa omalta hyvinvoinniltaan haluaa. Mitä ovat terveydelliset tavoitteesi? Haluatko ehkä parantaa lihaskuntoasi, juosta puolimaratonin, pudottaa painoa, tai parantaa mielen hyvinvointiasi? Jotta voisit kulkea tavoitteidesi suuntaisesti, sinun tulee tietää tavoitteesi.

Voit ladata maksuttoman Kirkasta tavoitteesi -työkirjan täältä. Sen avulla on helpompi konkretisoida itsellesi, mitä kohti haluat hyvinvointiasi viedä.

Tavoitteita laatiessasi on myös hyvä pohtia hyvinvoinnin mielenrauhaa. Voi lukea siitä lisää artikkelista Hyvinvoinnin mielenrauha -Terveys ei ole pelkkiä tavoitteita.

Arvoihin sitoutuminen

Kun olet selvittänyt itsellesi mitä arvosi ovat, voit seuraavaksi miettiä, kuinka hyvin ne näkyvät arjessasi. Toimitko niiden mukaisesti? Mitä sinun tulisi muuttaa, jotta näin olisi? Jos arvojesi ja toimintasi välillä on suuri ristiriita, voi olla, että et elä sellaista elämää, kuin haluaisit. Omien arvojen mukainen elämä vaatii arvoihin sitoutumista.

Kun sinulle on kirkastunut, mitä terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tavoitteita sinulla on, voit laatia suunnitelman, kuinka saavuttaa ne. Listaa ensin, mitä asioita jo teet tavoitteidesi suuntaisesti. Mieti sen jälkeen, mitä askeleita sinun tulee ottaa, jotta kulkisit niitä kohti. Jos haluat parantaa juoksukuntoasi, tee suunnitelma kuinka se toteutuu. Jos tavoitteesi on pudottaa painoa, vaatii se muutoksia ruokavalioosi. Päivittäin voi yksittäisten asioiden kohdalla miettiä tukeeko toimintasi tavoitteiden toteutumista, vai viekö se sinua väärään suuntaan.

Havainnointi

Havainnoinnissa on kyse siitä, että olet tietoinen omista ajatuksistasi, tunteistasi ja tuntemuksistasi. Suhtaudu niihin uteliaasti, kuitenkin huomioiden, että ne ovat jatkuvasti muuttuvia. Ne eivät ole yhtä kuin sinä. Tutkiskele niitä objektiivisesti havainnoiden ja hyväksyen. Pidä silti mielessäsi, että ajatuksesi, tunteesi ja tuntemuksesi eivät pysyviä.

Tee havaintoja arjessasi. Oletko huomannut tilanteita, joissa toimit arvojesi tai tavoitteidesi vastaisesti? Mitä ovat suurimmat haasteesi, jotka estävät sinua kulkemasta tavoitteitasi kohti? Tiedosta nämä tilanteet. Tunnista ne ja tarkastele niitä. Suhtaudu niihin kuitenkin lempeän hyväksyvästi.

Mielen kontrollinen heikentäminen

Kun olet havainnoinut ja tiedostanut omat ajatuksesi, on tärkeä huomioida eräs tärkeä asia. Ajatuksesi eivät ole aina totta. Ne ovat vain ajatuksia, jotka tulevat ja menevät. Ajatukset muuttuvat. On tärkeä oivaltaa, että sinun ei tarvitse toimia ajatustesi mukaisesti. Vaikka sen hetkinen ajatuksesi käskisi sinua toimimaan tavoitteidesi tai arvojesi vastaisesti, voit toimia toisin. Toimi mieluummin niiden suuntaisesti. Mielen kontrollin heikentäminen on sitä, että toimit, miten sinulle on hyväksi, et sen hetkisen ajatuksesi mukaisesti.

Jos esimerkiksi tavoitteesi on parantaa juoksukuntoasi, mutta lenkille lähtö ei juuri nyt huvita, voit silti lähteä lenkille (mitä et varmasti kadu lähdettyäsi). Kun toimit tavoitteesi mukaisesti, etkä hetkellisen ajatuksen muutoksen, olet taas askelen lähempänä tavoitettasi. Kun tiedostat mahdollisuuden toimia myös epämukavien tuntemustesi kanssa, on asian toteuttaminen käytännössäkin helpompaa.

Lue lisää artikkelista Liikuntavinkkejä syksyyn + Oivallus liikunnan lisäämiseksi

Hyväksyntä

Mielen kontrollin heikentäminen edellyttää hyväksyntää. Elämään kuuluu epämukavat ajatukset ja tuntee sekä vastoinkäymiset. Niitä ei pidä torjua tai kieltää, vaan ne on tärkeä hyväksyä osana elämää. Jos vastoinkäymisen tullen keskität kaikki voimavarasi kyseiseen ongelmaan, se valtaa suuren osan elämääsi.

Mitä jos hyväksyisit ongelman, mutta siitä huolimatta suuntaisit huomiosi pikkuhiljaa asioihin, jotka ovat hyvin? Ongelma saattaa kulkea mukana jonkin aikaa ja jäädä sitten ajallaan pois matkasta.

Usein elintapamuutoksessa keskitytään siihen, mikä ei toimi. Haasteet onkin tärkeä tiedostaa, mutta niiden suhteen voi olla hyväksyvä. Suuntaa energiasi mieluummin niihin asioihin, millä edistät hyvinvointiasi. Ei niihin, mitkä heikentävät sitä. Jos ”ongelmasi” on esimerkiksi suklaan syönti ja käytät energiasi mieliteon torjumiseen, todennäköisesti mieliteko vain voimistuu. Niin kauan, kuin huomiosi on mieliteossasi negatiivisessa mielessä, yhtä kauan ongelma on iso osa elämääsi. Kieltämällä vahvistat sitä, mitä oikeastaan yrität heikentää.

Joustava mieli - kieltäminen vahvistaa houkutusta
Ota ilo irti herkkuhetkestä. Mikään ei vahvista mielitekoa enemmän kuin sen kieltäminen. Hyväksy ”ongelma” ja suuntaa huomiosi muihin asioihin.

Tässä hetkessä eläminen

Nykyajan hektisessä arjessa hetkessä eläminen voi olla vaikeaa. Vaikka aikataulusi ei näyttäisi kiireiseltä, saatat ehkä miettiä ja suunnitella tulevia päiviä, tai murehtia aiempia tapahtumia. Jos mitään erityistä ei ole meneillään, voi netin jatkuva tietotulva ja some täyttää kiireettömän hetken. Juuri nyt käsillä oleva hetki voi jäädä elämättä, eikä sitä saa takaisin.

Välillä on tärkeä pysäyttää itsesi ja muistuttaa, että tämä hetki on tässä ja nyt. Tietoinen läsnäolo vaikuttaa positiivisesti mielen hyvinvointiin, aivoihin, stressiin ja sitä käytetään mm. unettomuuden ja kivun hoidossa. Se on lääke nykyajan kiireeseen ja kuormitukseen.

Joustava mieli hetkessä eläminen
Kesälomalla hetkessä eläminen oli kiireistä syksyä helpompaa. Kuitenkin erityisesti arjessa on hyvä jarruttaa ja olla läsnä itselleen ja muille. Jokainen hetki on ainutlaatuinen, eikä sitä saa elää uudelleen.

Kun keskityt käsillä olevaan hetkeen, sinun on helpompi tehdä tietoisesti tavoitteidesi mukaisia ratkaisuja. Kun esimerkiksi syöt, nauti jokaisesta suupalasta. Kun lähdet lenkille, keskity siihen mitä juuri teet ja miltä se tuntuu. Jos vain suoritat ajatellen jo seuraavaa hetkeä, voi näiden terveystekojen pitäminen mukana arjessa pitkällä tähtäimellä olla vaikeaa.

Heräsikö sinulla mieleen ajatuksia tästä artikkelista? Vastaan mielelläni ja keskustelen aiheesta lisää vaikkapa somen puolella. 🙂

Sinua saattaa myös kiinnostaa artikkeli Pienet onnenhetket – Miten harjoitella onnellisuutta.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *