Psylliumjauheen käyttö
Ravitsemus

Psylliumjauheesta täydennystä kuidun saantiin

Psylliumjauhe tunnetaan ehkä parhaiten gluteenittomassa leivonnassa, mutta se on erinomainen täydennys kuidun saantiin kenelle vain. Psylliumjauhe valmistetaan ratamokasvista ja se sisältää todella paljon kuituja. Se toimii sitomalla nestettä itseensä ja lisää näin suolen sisällön määrää parantaen suolen toimintaa. Psylliumjauhetta suositellaan edistämään suoliston hyvinvointia sekä ummetuksen hoitoon. Psylliumjauheen käyttö on helppo tapa lisätä kuitua ruokavalioon.

Tämä artikkeli sisältää mainoslinkin esiteltyyn tuotteeseen. Linkki on merkitty * merkillä.

Psylliumjauheen käyttö

Kuidun saantisuositus naisilla on vähintään 25g vuorokaudessa ja miehillä 35g vuorokaudessa. Jos tuntuu, ettei päivän saantisuositus tule täyteen helposti, saa psylliumjauheella nostettua kätevästi kuidun saantia suositustasolle. 100g psylliumjauhetta sisältää 89g kuitua. Jo teelusikallisesta saat noin 4g kuitua. Esimerkiksi ruisleivässä on tyypillisesti noin 10g kuitua 100g kohden, mikä sekin on jo hyvä määrä.

Psylliumjauhetta voi sekoittaa esimerkiksi smoothien sekaan tai ripotella jugurtin tai puuron päälle. Jauheen voi myös sekoittaa lasiin nestettä annoksella 0,5tl psylliumia/2dl nestettä. Muista riittävä nesteen saanti psylliymjauheen käytön yhteydessä. Suositeltavaa on juoda extralasillinen vettä yhtä psylliumannosta kohden. Kannattaa aloittaa yhdellä annoksella päivässä, mutta annoksen voi nostaa kahteen tai useampaankin teelusikalliseen pikkuhiljaa.

Kuidun terveyshyödyt

Kuitu on yksi tärkeä osa terveellistä ravitsemusta ja sillä on lukuisia terveyshyötyjä, kuten:

  • parantaa suolentoimintaa
  • edistää painonhallintaa
  • pienentää veren kolesterolipitoisuutta
  • pitää vernesokerin tasaisena
  • ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia
  • ehkäisee 2 tyypin diabetesta

Suomalaiset saavat kuitua keskimäärin 20g/vuorokaudessa, mikä jää reilusti alle suositustason. Erityisesti joissain ruokavalioissa, kuten gluteenittomassa tai vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa kuidun riittävään saantiin voi joutua kiinnittämään erityistä huomiota. Silloin psylliomjauhe on yksi helppo vaihtoehto lisätä kuidun saantia. Muita hyviä kuidun lähteitä ovat mm. täysjyväviljatuotteet, kasvikunnan tuotteet, pähkinät ja siemenet.

Psylliumjauhe suositus

Psylliumjauheen käyttö

Luontaistukun psylliumjauhe on luomusertifioitua psyllium-kuitua. Luontaistukku on Suomalainen laadukasta superfoodia myyvä verkkokauppa. Luontaistukun löydät *täältä.

Suosittelemani psylliumjauheen löydät *täältä.

Psylliumjauhe leivonnassa

Psylliumjauhetta käytetään myös leivonnan apuaineena erityisesti gluteenittomassa leivonnassa. Se tuo taikinaan sitkoa ja kuohkeutta. Hiivataikinoissa annostus on 1-2rkl nestelitraa kohden tai 1tl/3dl jauhoja kohden, jos taikina on leivinjauheella kohotettava. Jauhe sekoitetaan ensin taikinan nesteeseen ja annetaan turvota 10 minuuttia, jonka jälkeen voi lisätä muut jauhot. Psylliumjauhe ei tuoksu tai maistu miltään, joten sitä voi huoletta hyödyntää suolaisessa tai makeassa taikinassa. Bonuksena se lisää leinonnaisen kuitumäärää.

Vilkaise halutessasi myös artikkeli nokkosen terveyshyödyistä täältä.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *