työmatkaliikunta
Liikunta

Työmatkaliikunta – 5 syytä miksi se kannattaa

Mitä sinulle tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta työmatkaliikunta? Tuntuuko ajatus työmatkojen kulkemisesta liikkuen raskaalta ja aikaa vievältä ja lopputuloksena saavut työpaikalle hikisenä ja räjähtäneen näköisenä? Työpäivän jälkeen taas mikä tahansa hidaste tuntuu kaikelta muulta kuin houkuttelevalta.

Oletko ikinä kokeillut työmatkaliikuntaa? Usein ensimmäiset mieleen juolahtavat ajatukset johtuvat ennakkoluuloista, jos omakohtaista kokemusta ei ole. Moni asia voi tuntua vaikealta, mutta loppujen lopuksi ne eivät ole este eivätkä edes hidaste, vaan nimenomaan ennakkoluuloja.

Työmatkaliikunnan lisääminen on tehokas tapa päästä lähemmäs kohti 2,5h/vk reippaan liikunnan suositusta

Voit lukea tästä artikkelistani lisää siitä, kuinka päästä lähemmäs liikuntasuosituksia.

Miksi työmatkaliikunta kannattaa? – 5 syytä kulkea töihin liikkuen

  • Säännöllisyys. Liikunnan olisi tärkeää olla säännöllinen osa arkeamme. Jos olet työelämässä, todennäköisesti myös kuljet jonkinlaista työmatkaa säännöllisesti. Kun liikunnan yhdistää matkaan, on todennäköistä, että liikuntakertoja viikkoon kertyy myös enemmän.
  • Ajan säästäminen. Työmatkasi todennäköisesti kestää kauemmin, jos kuljet sen jollain muulla kuin autolla. Aikaa matkaan kuluisi kuitenkin joka tapauksessa jonkin verran, joten näiden erotus on kuitenkin pienempi, kuin jos liikkuisit erikseen.
  • Helppo ujuttaa arkeen. Kun hyötyliikunnan integroi muutenkin pakolliseen toimintaan, säästää se lähtemisen vaivan urheilemaan muulla ajalla. Meille äideille oman ajan ottaminen esimerkiksi liikuntaa varten voi tuntua joskus vaikealta. Jos harrastat liikuntaa työmatkan yhteydessä, ei kukaan edes huomaa poissa oloasi.
  • Mieli tuulettuu. Tämä on ehkä se paras asia, minkä takia kannattaa liikkua työmatkalla. Oli liikuttu matka sitten lyhyt tai pitkä, on mielialasi töihin saapuessa sekä kotiin palatessa aivan varmasti parempi, kuin jos kulkisit matkan autolla. Pienikin liikunta vaikuttaa myönteisesti fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen.
  • Liikunta lisää liikuntaa. Kun lisäät työmatkaliikuntaa, on yksi kynnys ylitetty. On hyvin todennäköistä, että innostut lisäämään liikuntaa muutenkin.
työmatkaliikunta
Pyöräilyn jälkeen työpäivä alkaa täynnä virtaa. Tähän jää niin koukkuun! Aina kannattaa edes kokeilla, koska liikunta yleensä lisää liikuntaa.

Miten työmatkoja voi liikkua?

Yleensä jos työmatka kuljetaan liikkuen, se kuljetaan pyörällä tai kävellen. Usein ajatellaan, että työmatkan pituus määrittää tavan kulkea. Jos matka on kohtuullisen pituinen, voi aamulenkki kävellen (tai juosten) olla sopiva vaihtoehto. Vähän pidempi matka taas on luontevaa ajaa pyörällä.

Jos matka on kovin pitkä, voi ajatus kävelystä tai pyöräilystä tuntua mahdottomalta. Oletko miettinyt, voisitko kuitenkin liikkua edes osan matkasta? Mikä estää jättämästä autoa sopivan matkan päähän työpaikasta? Etenkin kävely tietyn matkan päästä on hyvin helppo toteuttaa, mutta pyöränkin saa kuljetettua kätevästi pyörätelineellä. Jos taas kuljet matkasi julkisilla kulkuvälineillä, voi matkan asemalta tai pysäkiltä kulkea liikkuen vaikka kiertotietä.

Jos työmatkasta edes osaa on kerta kaikkiaan hankalaa kulkea kävellen tai pyörällä, voisiko matkan varrella pysähtyä liikkumaan? Löytyykö matkasi varrelta jotain houkuttelevaa liikuntapaikkaa, kuten kuntoportaat, mäkitreenipaikka tai puisto, jossa on kuntoilulaitteita? Kotimatkalla voi pysähty tekemään tehotreenin, jonka myötä saat samat terveyshyödyt, kuin jos olisit kulkenut matkaa eteenpäin. Pääset kotiin virkistyneenä ja päivän treenin jo tehneenä.

Työmatkaa ei ole mikään pakko myöskään kulkea liikkuen joka päivä. Työmatkaliikunta yhtenä päivänä viikossa tekee vuodessa jo lähes 50 liikunta kertaa lisää riippuen vuosilomiesi määrästä. Kahdessa päivässä viikossa määrä tuplaantuu.

Kokeile ennakkoluulottomasti

Syitä kulkea työmatka mahdollisimman helposti voi keksiä vaikka kuinka paljon. Jos työpäiväsi alkaa hyvin aikaisin, voi olla rasittavaa ajatella herätyksen aikaistuvan vielä hieman entisestään. Aamun lähdöt voivat olla kuitenkin tehokkaita, kun laitat kaikki tavarat valmiiksi edellisenä iltana. Yleensä aikaisempi herätys vain tuntuu vaikealta, mutta loppujen lopuksi kyse on yleensä melko lyhyestä ajasta. Työmatkan aikana ulkoillessasi virkistyt aivan varmasti ja illalla voi aina mennä nukkumaankin hieman aikaisemmin. Riittävästä unesta on tärkeä huolehtia!

Saatat miettiä, miten räjähtäneen näköisenä saavut työpaikalla liikuntasuorituksen jälkeen. Useimmilla työpaikoilla on olemassa peseytymismahdollisuus. Aamulla vain treenikamat päälle ja työpaikalla pikainen suihku ja ehostautuminen. Aikaa laittautumiseen työpaikalla menee saman verran, kuin jos tekisit sen kotona. Ei siis kannata ahdistua ajasta, jonka joudut varaaman laittautumiseen perillä töissä. Kotiin päin tullessahan tätä ongelmaa ei olekaan.

Jos työpaikallasi ei ole mahdollisuutta käydä suihkussa, voit suunnitella matkan niin, että pystyt kulkemaan sen suuremmin hikoilematta. Kaikki liikkuminen on hyödyllistä!

Jos olet muuten aktiivinen liikkuja, voi tuntua myös tarpeettomalta rehkiä nimenomaan työmatkalla. Työmatkaliikuntaa kannattaa silti kokeilla, sillä työpäivä alkaa ja päättyy aivan eri tavalla, kun mieli saa tuulettua ja ajatukset irtautua työ tai kotiasioista. Lisäksi pyörällä tai kävellen kulkeminen on ekologisempaa ja säästät polttoainekuluissa.

Millä tavoin sinä liikut työmatkasi? Jos et ole vielä kokeillut, niin houkuttaako työmatkaliikunta yhtään, vai tuntuuko sen aloittaminen liian vaivalloiselta?

Lisää työmatkaliikunnan terveyshyödyistä voit lukea UKK instituutin sivuilta täältä.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *