Nykymaailma asettaa meille kovia paineita. Pitäisi jaksaa huolehtia perheen lisäksi itsestään (vai toisin päin), pärjätä työelämässä ja voida hyvin kaiken kuormituksen keskellä. Samaan aikaan ihmisten ahdistus lisääntyy, kun vaatimustaso vain kasvaa kasvamistaan. Pitäisi olla kaikessa mukana ja vieläpä menestyä.
Jos kaipaat inhimillisempää, virkistävää ja voimaannuttavaa otetta elämääsi, kannattaa lukea tämä artikkeli. Vahvuuslähtöinen elämäntapamuutos on jokaisen hyödynnettävissä oleva näkökulma ja parhaimmillaan se ulottuu kaikkiin elämän eri osa alueisiin.
Vahvista vahvuuksiasi
On huolestuttavaa, miten moni aikuinen, nuori ja lapsi kärsii itsetunnon heikkoudesta ja oman arvon tunnottomuudesta. Itsestään löydetään helposti puutteita ja heikkouksia ja tavoitellaan kehitystä näissä asioissa. Urakka tuntuu vaikealta tai mahdottomalta ja sen mahdottomuuden alla on ylivoimaista saada asioita muuttumaan. Samalla tullaan tahtomaattaan vahvistamaan juuri niitä asioita, mistä oikeasti pyritään eroon. Lopputuloksena heikkoudet vain korostuvat.
Mitä jos antaisit puutteiden ja heikkouksien olla? Kaikilla on niitä ja jokaisella vieläpä erilaisia. Sen sijaan, että märehdit niissä, on kannattavampaa kääntää huomio omiin vahvuuksiin. Missä olet hyvä? Mitkä ovat parhaita ominaisuuksiasi? Mikä sinua kiinnostaa? Ota näiden miettimiselle aikaa ja kirjoita asioita ylös. Sen jälkeen voit pohtia miten voisit hyödyntää niitä.
On järkevämpää kuluttaa energiaa vahvuuksien, kuin heikkouksien vahvistamiseen. Silloin saat enemmän aikaan ja ennen kaikkea enemmän onnistumisen kokemuksia. Onnistuminen on paras väylä uuteen onnistumiseen. Laajemmassa mittakaavassa ajateltuna koko ihmiskunnan potentiaali tulisi hyödynnettyä paremmin, jos jokainen toisi nimenomaan vahvuutensa esiin. Mitä väliä heikkouksilla on! Kaikkien ei tarvitse olla hyviä kaikessa.
Vahvuuslähtöinen elämäntapamuutos
Myös terveellisiä elämäntapoja ajatellen toimii sama vahvuusajattelu. Kiellot ja itsesyytökset vahvistavat negatiivista kierrettä ja huonommuuden tunnetta. Kun esimerkiksi kiellät itseltäsi karkit tai jonkun muun lempi herkkusi, aiheutat itsellesi todennäköisesti vain pahemman karkinhimon. Toimivampaa on aloittaa kestävä ja pysyvä elämäntapamuutos vahvistamalla jo toimivia tapoja, sekä ottamalla uusia hyviä tapoja osaksi arkea.
Vinkkejä järkevään painonhallintaan löydät täältä.
Vinkkejä vahvuuslähtöisen elämäntapamuutoksen tueksi. Pohdi seuraavia:
- Missä asioissa toimit jo terveyttäsi edistävästi? Huomaa ne ja pidä niistä kiinni.
- Mitä uusia tottumuksia sinun tarvitsee opetella, jotta voisit paremmin?
- Valitse 1-2 uutta tapaa ja keskity noudattamaan niitä vähintään kahden viikon ajan. Kun olet varma, että tavat ovat juurtuneet syvälle rutiineihisi, voit siirtyä seuraaviin 1-2 uuteen tapaan. Mieluummin hidas tahti ja kestävät tulokset, kuin nopea muutos, joka ei kanna pitkälle.
- Elämään kuuluu arki, juhlat ja erilaiset muutokset. Poikkeus ei ole poikkeus, vaan elämää. Kun jonain päivänä terveellisten elämäntapojen noudattaminen ei onnistu kuten haluaisit, hyväksy se normaalina osana elämää. Silloinkin voit kuitenkin ujuttaa päivääsi myös terveellisiä asioita ja keskittyä olemaan niihin tyytyväinen. Esimerkiksi jos illalla on tiedossa juhlat, voit nauttia monipuolisen ja ravitsevan aamupalan ja lounaalla extrapaljon kasviksia, sekä muistaa juoda riittävästi vettä. Illalla keskity juhliin ja nauttimiseen kaikkine herkkuineen. Ilman huonoa omaatuntoa on paljon helpompi seuraavana päivänä panostaa taas hyviin tapoihin.
- Muista: jotain on parempi kuin ei mitään. Kaikki ei koskaan mene putkeen. Voit silti aina tehdä jotain hyvinvointisi hyväksi.
- Huomaa kaikki se, missä onnistut. Kiinnitä vähemmän huomiota muihin asioihin. Hyvä vahvistaa hyvää.
- Terveellisten elämäntapojen vahvistaminen ja lisääminen arkeen syrjäyttää pitkässä juoksussa epäterveelliset tavat. Wola, kuin itsestään!
Lisää vinkkejä pysyvään elämäntapamuutokseen voit lukea tästä artikkelista.
Kehu toisia
Tuntuuko sinusta toisen kehuminen luontevalta? Muistatko kehua läheisiäsi riittävän usein? On myös hyvä pohtia huomaatko ylipäätänsä toisessa hyvää. Paljastan sinulle jotakin yllättävää. Kehujen antamisesta kehun saajalla tulee hyvä mieli, mutta kehuminen tekee hyvää erityisesti kehun antajalle. Tätä voit kokeilla ja kuulostella omalla kohdallasi.
Tutkimusten mukaan eniten hyötyä toisen kehumisesta on kehun antajalle, kun kehuminen toteutetaan kuureina. Ota siis muutaman päivän kehuspurtti, jotta sinä tuntisit olosi paremmaksi! Toiselle kehun ja hyvän mielen antaminen on tietysti mukava sivuvaikutus. 😉 Eikä kehumisen voimaa kannata vähätellä muulloinkaan ja spurtinhan voi toteuttaa niin usein kuin haluaa.
Artikkelin hyvinvoinnin mielenrauhasta löydät täältä.
Kiitollisuus
Kun opettelet katsomaan elämääsi vahvuuslasien läpi, voit samalla opetella kiitollisuutta. Mistä olet kiitollinen tänään? Mikä on hyvin elämässäsi ja mikä juuri tässä päivässä? Mistä voisit kiittää itseäsi? Kiitollisuutta voi harjoitella ja kannattaakin, kunnes siitä tulee luonteva osa elämääsi. Voit alkuun kirjoittaa ylös asioita joista olet kiitollinen. Myöhemmin kiitollisuus voi olla sinulle vallitseva mielentila, josta saat voimaa jokaisena päivänä.
Mitä luulet, voisiko vahvuuslähtöinen elämäntapamuutos toimia sinulla? Minä uskon sen toimivan ihan jokaisella. 🙂