Rannikko-Suomi
Terveys ja hyvinvointi

Hyvä olo lomallakin

Kesä tuntuu olevan jo todella pitkällä ja sitä on silti vielä monta viikkoa edessä päin. Superhelteet tekevät kesästä tavallista pidemmän tuntuisen. Onhan tämä ihanaa aikaa. Kesäaikaan meno on usein rennompaa ja siihen kuuluu juhlat, reissut ja retket. Samaan aikaan hyvä olo lisää kesän nautintoa.

Tuleeko sinulle monen viikon rennosti ottamisen jälkeen kuitenkin hetkittäinen kaipuu arkeen ja ehkä syksyynkin? Minulle tulee. Nautin kesästä, mutta syksyllä tunnen aina olevani täydessä elementissäni. En halua kesän kuluvan hetkeäkään nopeammin, mutta tiedän olevani täynnä intoa syksyllä, kun sen aika koittaa.

Onnen Tuulia
Lomaterveiset meren rannalta.

Karavaanariperhe matkalla

Minulla on tänä kesänä huimat kaksi viikkoa lomaa. Se tuntuu pitkän työjakson jälkeen uskomattomalta ja otan ilon irti joka hetkestä. Kesän ainoan koko perheen yhteisen lomaviikon vietimme reissaten asuntovaunulla Rannikko-Suomessa. Matkan alussa saimme osallistua ihanien kaksospoikien kastejuhlaan ja oli ihana nähdä ystäviä tärkeän juhlan merkeissä.

Onnen Tuulia
Juhlat ovat aina ihana piristys!

Sieltä jatkoimme Naantaliin, jossa vierailimme myös muumimaailmassa. Täytyy tunnustaa, että Muumimaailmaan menoa olemme suunnitelleet varmastikin joka kesä, mutta nyt vasta saimme aikaiseksi toteutettua suunnitelmamme. Ajankohta oli tänä kesänä juuri sopiva, kun kaikki kolme lastamme ovat sen ikäisiä, että muumit kiinnostavat. Ja tietysti myös äitiä ja isää! 😉

Viimeinen kohteemme oli upea leirintäalue Taivassalossa. Siellä vietimme kolme yötä ottaen niin rennosti, kuin vain mahdollista. Kelit olivat mielettömät ja monta kertaa tuli huokailtua ihastuksesta, miten kaunis Suomi ja Suomen luonto on. Nyt Korona-pandemian vuoksi ulkomaanmatkoja ei ole ollut järkevää suunnitella, mutta karavaaniviikon jälkeen tuntuu siltä, ettei aurinkomatkaa Suomen ulkopuolelle tule tarvetta tehdä lähivuosinakaan.

Rannikko-Suomi
Mikä auringon lasku!

Loma kotona oleillen tulee tarpeeseen

Toisen viikon lomastani vietän lasten kanssa kotona, kun mieheni palaa jo töihin. Ihanan reissuviikon jälkeen on ihanaa, että aikaa kotona olemiseen jää vielä reilusti. Missionani on käydä ajan kanssa kaapit läpi ja luopua turhasta tavarasta. Urakka ei ole kovin suuri, sillä toteutan sen usean kerran vuodessa, jolloin tavaraa ei ehdi kertyäkään tarpeettomasti. Lisäksi jokaisen ostoksen harkitsen tarkkaan ja ostamani tavarat on tarkoitettu kestämään käytössä pitkään.

Finlayson räsytyyny

Uusin hankintani on Finlaysonin suuret räsytyynyt, joita olen harkinnut ostavani ja todella pitkään. Vierashuoneemme vuodesohva on odottanut selkänojatyynyjä niin kauan kun on paikallaan seissyt, eli kohta jo seitsemän vuotta. Räsytyynyt on tehty kierrätyskankaista ja tuotettu vastuullisesti, mikä tuki pitkään harkitsemaani ostopäätöstä. Tunnustan, että kyse ei ole pelkästään ollut pitkästä harkinta-ajasta, vaan mukana on ollut ehkä kuitenkin enemmän saamattomuutta. 😉

Hyvä olo lomallakin

Loman parasta antia on ollut hetkessä eläminen. Ei ole tarvinnut miettiä hetkeä pidemmälle, eikä edes sitä, missä on seuraavana päivänä. Arkena tykkään, että asiat ovat järjestyksessä ja uskon, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Toki arkenakin voisi ottaa joskus rennommin, mutta nyt lomalla on tuntunut erityisen hyvältä jättää aivot narikkaan.

Joskus, kun meneillään on niin paljon kaikkea, voi olla vaikeaa keskittyä hetkessä elämiseen. Ajatukset harhailevat tulevaisuudessa. Siksi käsillä olevaan, ainutlaatuiseen hetkeen keskittymistä on hyvä tehdä tietoisesti. Mikä olisikaan paras ajankohta siihen, kuin loma?

Elintapojen suhteen lomalla yleensä otetaan rennommin ja se on täysin ok. Liikunnan ja syömisten suhteen poiketaan usein suurestikin totutusta. Mielessä voi myös olla ajatus, että lomalla voi vetää elintapojen suhteen täysin överiksi ja palata sitten niin sanotusti ruotuun, kun arki koittaa. Onko olo silloin kuitenkaan kovin hyvä? Terveellisiä elintapoja on hyvä pitää yllä pienillä teoilla myös loma aikaan. Lomaa ja vapaapäiviä on kuitenkin lopulta melko suuri osa vuodesta. On tärkeää tuntea olonsa hyväksi ympäri vuoden

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu joustavuus ja herkuttelu. Kun huolehtii säännöllisestä ruokarytmistä, syö monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, voi lomaherkkuja syödä hyvillä mielin. Hyvä kikka on panostaa aterioilla runsaasti herkullisiin kasviksiin ja juoda riittävästi ja pääasiassa vettä. Herkutellessasi muista nauttia täysillä jokaisesta suupalasta. Keskity nautintoon ja ota siitä kaikki ilo irti.

Lisää tasapainoisesta herkuttelusta voit lukea tästä artikkelista.

Onnen Tuulia
Suomalaiset kuluttavat jäätelöä eniten koko Euroopassa. Näkyyköhän hellekesä piikkinä tilastoissa? 😉

Lomalla ei todennäköisesti tule treenattua samaan tapaan kuin muulloin. Liikettä voi kuitenkin pitää yllä, jolloin liikunnan jatkaminen rennomman jakson jälkeen sujuu luontevammin. Oletko koskaan huomannut, että tauon jälkeen liikunnan uudelleen aloittaminen tuntuu takkuiselta? Siksi en suosittele täydellistä taukoa. Sitä paitsi, liikunta tuntuu yhtä hyvältä myös lomalla! Kun liikut liikunnan ilosta, haluat tehdä sitä lomallakin. Miten hyvä olo tulikaan, kun reissussa tein kahvakuulatreenin rannalla ennen uimista ja saunomista!

Voit lukea lisää liikunnan ilon löytämisestä tästä artikkelista.

Unohda huono omatunto

Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka syövät joka päivä melko tasaisen määrän energiaa, hallitsevat painoaan paremmin verrattuna heihin, jotka syövät joinain päivinä (tai lomilla) reilusti ja arkena kevyemmin. Liian kevyestä syömisestä seuraa usein liikasyöminen, jonka johdosta kokonaisenergiamäärä kasvaa suuremmaksi. Parempi on syödä tasapainoisen joustavasti aina.

Jos loma tuntuu kuitenkin menevän överiksi elintapojen suhteen, on sen ikävin seuraus mahdollisten kesäkilojen lisäksi huono omatunto. Huono omatunto aiheuttaa herkästi kierteen, jossa lomaövereiden jälkeen pyritään keventämään, samalla kun olo on jo valmiiksi ahdistunut tilanteesta. Keventäminen sujuu hampaita kiristelleen hetken, jota seuraa pian uusi överi. Tätä seuraa taas ”uusi aloitus” ja huono omatunto kulkee aina vaan mukana.

Lomarentoilusta ei siis kannata potea huonoa omaatuntoa, eikä sen jälkeen ole järkevää alkaa keventämään kohtuuttomasti. On tasapainoisempaa iloita mukavasta lomasta ja palata normaaleihin elintapoihin, ilman sen kummempia dieettauksia.

Täältä voi lukea lisää hyvinvoinnin mielenrauhasta.

Onnen Tuuli
Nautitaan vielä kesästä, mutta uskon, että syksystä tulee vähintäänkin yhtä upea!

Täältä voit lukea lisää vinkkejä hyvinvoivaan kesään.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *