Muut

Miksi perinteitä kannattaa vaalia?

Lapsia saatuani olen havahtunut perinteiden tärkeyteen. Kokemukset, joista itselleni on jäänyt lapsuudesta hyviä muistoja, haluan välittää myös omille lapsilleni. Lapsista on myös hauskaa kuulla asioita vanhempiensa menneisyydestä. Perinteiden merkitys lapselle on merkittävä.

Artikkeli sisältää Muumi aiheisen mainoslinkin joka on merkitty * merkillä.

Perinteiden opettaminen tukee lapsen kehitystä ja identiteetin muodostumista.

Kalenterivuoteemme kuuluu lukuisia eri juhlapyhiä, joihin liittyy erilaisia tapoja. Näistä juhlista olen nauttinut ennenkin, mutta on vielä ihanampaa nähdä lasten riemu, kun kaapista kaivetaan taas esiin pääsiäispuput ja istutetaan rairuohot. Tuttujen asioiden tekeminen luo turvallisuuden tunnetta. Pienet juhliin liittyvät perinteiset valmistelut tuovat myös juhlaan odotuksen tuntua.

Ihana fiilis istuttaa lasten kanssa rairuohoja, kuten joka vuosi.
Perinteiden merkitys lapselle
Kuinka innoissan he olivatkaan!

 Perinteisten juhlien lisäksi monessa perheessä vietetään myös esimerkiksi Halloweenia. Vaikka oman ikäpolveni lapsuudessa juhla oli vielä vieras, ovat monet halunneet luoda siitä perinteen omassa perheessään. Meilläkin Halloween on vakiintunut jo tärkeäksi osaksi syksyä. Myös esimerkiksi naistenpäivää juhlistetaan nykyään ainakin tyttölasten kanssa, enkä muista sitäkään tapahtuneen lapsuudessani. Osa vanhoista perinteistä jää ajan myötä pois, mutta uusia luodaan onneksi jatkuvasti.

Huonoilla perinteillä on tapana kadota, koska meillä on taipumus välittää vain hyviä perinteitä jälkipolvillemme. Valitsemme itse, tietoisesti tai tiedostamatta, mitä perinteitä otamme osaksi oman perheemme elämää. Kaiken ei aina tarvitse tapahtua saman kaavan mukaan.

Perinteet eivät aina tule kaukaa menneisyydestä, vaan niitä luodaan jatkuvasti lisää.

Tarinat perintönä lapsille

Myös tarinat siirtyvät lapsillemme. Olen huomannut, miten heille on mukava lukea iltasaduksi juuri niitä kirjoja, mitä itsellenikin on luettu. En koskaan kyllästy Hanhiemon satuaarteisiin, jota luettiin lapsena ollessani mummilassa. Muistan aina myös kertoa lapsille, että tätä äidillekin luettiin aikanaan.

Tarinoista on nykyään jopa runsauden pulaa, joten itselleen tärkeimpiä voi joutua opettamaan tietoisesti. Esimerkiksi Muumit ovat kuuluneet ennen ehkäpä jokaisen Suomalaisen lapsuuteen. Aikanaan vaihtoehtoja televisio-ohjelmista ei ollut niin paljon kuin nykyään ja Muumiperhe tuli hyvin tutuksi. Omien lasteni kohdalla olen huomannut, miten aktiivisesti olen tutustuttanut heitä Muumien maailmaan. Nykyään valinnan varaa ohjelmista ja satuhahmoista on niin paljon, että monet muut menevät helposti niiden edelle. On ollut hauska huomata, miten meillä Muumit jyräävät lasten toiveohjelmien ohi. Muumilaakson tarinat ajastetaan viikonloppuisin tulemaan aina, vaikka kukaan ei sitä varsinaisesti katsoisikaan. Itsellenikin tulee nostalginen olo, kun kuulen tuttuja satuja aamukahvia juodessani.

Muumipehmolelut
Muumipehmolelut on meillä kovassa käytössä.

Nyt kun nuorinkin lapsi on kaksi vuotias, on taas ihanaa saada lukea Muumikirjoja ja leikkiä muumihahmoilla. Olemme yrittäneet kerätä hahmoja pehmoleluina, mutta Muumipehmolelujen etsiminen on ollut yllättävän vaikeaa. Onneksi netistä niitä on löytynyt ja esimerkiksi Martinexilla hahmovalikoima on todella monipuolinen. Voit tutustua uusiin hahmoihin tämän linkin kautta* Muumihahmot ovat varmasti niitä harvoja tavaroita, joita aion säilyttää mahdollisille lapsen lapsilleni.

Ruokaperinteet

Iso osa perinteistä liittyy ruokaan. Ruokaperinteet ovat suuressa osassa sekä arkea, että juhlaa. Mämmi ei milloinkaan maistu niin hyvältä, kuin nyt pääsiäisen aikaan! Seuraan huvittuneena kuinka lapsetkin haluavat aina maistaa sitä, vaikka montaakaan lusikallista ei mene suuhun asti. Mämmin syöntihetki on tärkeämpi kuin itse mämmi. Vanhojen perinteiden ohella tässäkin asiassa uusien perinteiden luominen on tervetullutta ja meidä pääsiäispöydästä löytyy varmasti tänäkin vuonna jotain uutta.

Perinteiden vaaliminen voi lisätä tyytyväisyyttä ja myönteisiä kokemuksia. On ihanaa huomata, miten kevään ensimmäisinä päivinä lapset alkavat kyselemään, joko tehdään virpomisvitsoja ja milloin virvotaan. Perinteiden merkitys lapselle näkyy heidän innokkuudestaan tuttuja puuhia kohtaan. Niihin liittyy yhdessä tekeminen ja onnelliset muistot. Pidän niiden vaalimista todella arvokkaana.

Millaisia perinteitä teidän perheessä on?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *