Monet tavoittelevat onnellisuutta. Jotkut saattavat kuvitella, että onni tulee kohdalle joskus tulevaisuudessa, kun tietyt asiat on saavutettu. Nämä etapit saavutettuaan voikin edessä olla pettymys. Elämä ei muuttunutkaan. Onnea ei tullutkaan. Joidenkin elämän virstan pylväiden saavuttamista voi joutua odottamaan kauankin. Kaikkia ei saavuteta koskaan. Vaikka elämästä kannattaa pyrkiä tekemää sellaista, millaista siitä haluaa, ei onnellisuutta kannata kuitenkaan perustaa erinäisten saavutusten varaan.
Elämässä on tärkeää olla haaveita, unelmia ja tavoitteita. Niiden eteen on tärkeä tehdä itse töitä. Joskus unelmat toteutuvat myös kuin itsestään. Usein vedämme puoleemme asioita, joita aktiivisesti ajattelemme. Vielä todennäköisemmin ne tulevat luoksemme, jos sanomme toiveemme ääneen jollekin. Sama pätee toisinkin päin. Jos aina pelkäämme pahinta, ikävät asiat hakeutuvat luoksemme. Silloin myös näemme ja koemme niitä helpommin, kun ajatuksemme pyörivät negatiivisten asioiden ympärillä.
Minun mielestäni elämän tarkoitus on olla onnellinen. Kannattaako onnea siis odottaa tulevaksi vasta joskus, kun kaikki haaveet ovat toteutuneet? Eivät haaveet lopu koskaan. Ainakaan toivottavasti. On parempi pyrkiä kokemaan onnellisuutta heti. Tässä ja juuri nyt.

Onnellisuus ei ole asia, joka sattuu tulemaan kohdallemme jossain vaiheessa elämään. Se ei ylipäätänsä tule luoksemme, vaan meidän täytyy luoda se itse. Meidän tulee itse opetella onnellisuutta, ihan missä tahansa elämäntilanteessa. Harvan elämässä kaikki asiat ovat heti valmiina ja aina juuri niin kuin haluamme. Ei elämä tule valmiiksi koskaan. Aika suuri osa elämästä menee hukkaan, jos jää vellomaan ongelmiin ja epäkohtiin, etsimättä itse ratkaisuja päästä niistä eteenpäin.
Psykologinen joustavuus
Psykologisen joustavuuden kehittäjä Steven C. Hayesin mukaan psykologinen joustavuus on kyky olla tietoisesti läsnä nykyhetkessä ja toimia joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla omien arvojen mukaisesti. Se tarkoittaa kiteytettynä sitä, että tiedostamme ikävät ajatuksemme ja tunteemme ja hyväksymme ne. Kuitenkin pyrimme ottamaan niihin etäisyyttä ja toimia arvojemme mukaisesti niin, etteivät ikävät tunteet olisi hallitsevina elämässämme. Luomme ratkaisuja, joilla pääsemme ikävästä tunteesta eteenpäin.
Psykologien joustavuus tarkoittaa omien ajatusten ja tunteiden havainnoimista, niiden hyväksymistä, irti päästöä ja uusien ratkaisujen kokeilemista.
Liian jäykät ajatusmallit ja negatiivisiin asioihin jumiutuminen voi johtaa haasteisiin elämän eri osa alueilla. Elämään kuuluu haasteet ja negatiiviset tunteet. Ne eivät tule poistumaan, eikä niiden tarvitsekaan poistua. Psykologisen joustavuuden avulla negatiivisuus ei kuitenkaan ota pääroolia elämässämme. Voimavaroja vapautuu enemmän positiivisiin ja merkityksellisiin asioihin. Voimavaroja jää onnellisuuden kokemiseen. Mitä useammin koemme onnellisuuttaa, sen onnellisemmaksi itsemme tunnemme.
Eroon jumiutumisesta
Ikävien kokemusten ja tunteiden ei tarvitse vähentää onnellisuuden määrää. Onnellisuus koostuu myönteisten tunteiden kokemisesta. Jos vaakakupissa niitä on enemmän, ei negatiivisten kokemusten paino haittaa. Myönteisten kokemusten painoa voi aina pyrkiä lisäämään. Lue artikkelini pienistä onnenhetkistä täältä.

Psykologinen joustavuus edistää tutkitusti hyvinvointia ja positiivista mielenterveyttä sekä ehkäisee masennusta ja ahdistusta. Se auttaa selviytymään elämän kriisitilanteista. Jos olet tähän mennessä ajatellut, että vastoinkäymiset vain seuraavat toisiaa, kokeile ajatella, miten itse voisit muuttaa tilannetta. Ikävät asiat ja niistä seuranneet tunteet tarvitsee käsitellä, mutta sitten on hyvä siirtyä eteenpäin kohti parempaa. Ikävät asiat saattavat kyllä seurata mukana, mutta et jää niihin jumiin.
Tunnetko ketään, jolla on tapana aina valittaa ja jonka elämässä kuulostaa tapahtuvan vain ikäviä asioita? Saatat olla myös itse tällainen henkilö. Oletko koskaan laittanut merkille, kokevatko kaikki saman asiat yhtä raskaina? Toisen maailma voi romahtaa asiasta jonka toinen kokee lähinnä epämukavana. Mitä jos kyseiselle asialle ei antaisikaan niin paljon huomiota? Tottakai ongelmista saa ja on hyvä puhua. Jos ei kuitenkaan tunnu olevan muuta puhuttavaa tai ajateltavaa, voi olla hyvä miettiä, ovatko negatiiviset tunteet saaneet liian suuren vallan. Negatiivisiin tunteisiin on jumiuduttu.
Harjoittele joustavuutta
Periaatetta voi soveltaa elämän suuriin ja pieniin asioihin. Jos sinulla on huono päivä tai koet, että jokin suhteellisen pieni asia on mennyt pieleen, kokeile ajatella joustavasti. Totea asia, keksi kuitenkin tilanteelle ratkaisu ja siirry eteenpäin. Kumpi puoli on silloin vaakakupissa kallellaan? Jos jäät vellomaan epämukavaan tilanteeseen ja tunteeseen, painaa miinus merkki enemmän. Jos siitä huolimatta suuntaat toimintasi kohti ratkaisua, alkaa vaaka kallistua plussan puolelle. Jos sinua kohtaa isompi kriisi, on täkeä katsoa tulevaan ja jatkaa toimintaa omien arvojen mukaisesti, kriisistä huolimatta.
Jos olet mieleltäsi joustava, on sinun helpompi olla myös onnellinen. Se ei välttämättä ole helppoa, mutta sitä voi tietoisesti harjoitella. Kaikilla meillä on erilaiset lähtökohdat elämään. Toiset ovat jo luontaisesti mieleltään joustavia, toisille asian työstäminen voi olla haasteellisempaa. Jo asian tiedostamisesta voi olla apua.
Saitko sinä tästä artikkelista uutta pohdittavaa?
Sinua saattaa myös kiinnostaa artikkelini armollisuudesta. Löydät sen täältä.
Tärkeä muistutus itselle, että myönteinen mieli luo myönteistä mieltä.
Näin se vain menee. Ikäviltä asioilta ei pidä ummistaa silmiään, mutta niistä huolimatta usein on aina olemassa myös jotain hyvää. 🙂