Miksi niin herkullinen asia, on usein niin vaikea? Ihanat herkut tuovat elämään iloa ja nautintoa. Ne kruunaavat juhlahetket! Valitettavasti niihin liittyy usein myös negatiivisia tunteita, kuten pahaa oloa, hallinnan tunteen menetystä tai huonoa omaatuntoa. Parhaimmillaan herkuttelu on luonnollinen ja ongelmaton osa terveellistä ruokavaliota. Tässä artikkelissa annan vinkkejä siihen, miten saada herkuttelu kuriin.
Joillekin makeat herkut ovat houkutuksen kohde, toiset taas himoitsevat enemmän suolaisia naposteltavia. Sokerin ja rasvan yhdistelmä voi olla se koukuttavin. On varmasti niitäkin, jotka saattavat silloin tällöin napsaista palan jotain hyvää ilman, että siihen liittyy sen kummempaa ajatustyötä. Suurin osa meistä ei taida lukeudu heihin. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla oman herkuttelun voi saada tasapainoon. Herkut voivat ja saavat olla osa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.
Herkut kuuluvat elämään. Tässäkin asiassa kohtuus on parasta.
Jos et koe herkuttelua ongelmaksi, eikä herkuttelu ole aiheuttanut sinulle ylipainoa tai muita terveysongelmia, voi olla hyvä idea lopettaa tämän artikkelin lukeminen tähän. Jos herkuttelun ajattelee olevan kiellettyä tai ylimääräistä syömistä, aiheuttaa se herkästi päinvastoin psykologisen himon sitä kohtaan. Mitä enemmän kohdistat herkkuihin negatiivisia ajatuksia, sen todennäköisemmin ja enemmän niitä himoitset. Jos herkuttelusi on siis tasapainossa, voit onnitella siitä itseäsi ja jatkaa samaan malliin.
Kaikilla ei ole yhtä helppoa. Toiset herkuttelevat iloon, toiset suruun. Jotkut herkuttelevat tylsyyteen. Jos kokee herkuttelun ongelmaksi, on hyvä pysähtyä miettimään, mihin tunteeseen ja tilanteeseen herkuttelu liittyy.

Miksi sokeri on mörkö?
Monet puhuvat sokeririippuvuudesta. Tutkimuksilla ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan sokerin aiheuttavan fysiologista riippuvuutta. Riippuvuus on psykologinen. Herkutteluun ja ruualla nautiskeluun liittyy paljon tekijöitä, jotka voivat johtaa riippuvuuteen. Syömiseen ylipäätänsä saattaa helpostikin muodostua addiktioita tai muita haitallisia tapoja. Asiaa ei helpota yhtään se, että tarjonta on nykypäivänä niin ylitsepursuavaa ja moniin sosiaalisiin tilanteisiin liittyy vahvasti ruoka.
Ihminen ei tarvitse sakkaroosia, eli kansankielellä sanottuna sokeria. Se on hiilihydraattia, joka ei sisällä ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Usein sokeria sisältävät tuotteet ovat ravintoarvoltaan muutenkin sellaisia, jotka eivät ole terveyden kannalta hyödyllisiä. Onko sokerin ”turhuus” syynä siihen, miksi siitä on tullut suorastaan mörkö?
Monet painonpudottajat pyrkivät nimenomaan välttämään sokeria sisältäviä tuotteita. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta kun sokerista päätetään tehdä paha ja kielletty asia, voi sen vastustaminen muuttua vaikeammaksi. Jos muut terveellisen ruokavalion pilarit ovat kunnossa, ei sokerista tarvitse tehdä suurta numeroa.
Jotkut kokeilevat totaalista lakkoa ja päättävät olla tietyn ajan kokonaan ilman sokeria. Koska kyse ei ole fysiologisesta riippuvuudesta, ei keho sinänsä tarvitse lakkoa päästäkseen eroon mieliteosta. Joillekin se voi toimia tilanteen katkaisijana, mutta lakko pelkästään tuskin riittää. Usein ongelma vain siirtyy lakon jälkeiseen aikaan ja voi olla silloin jopa suurempi. Varsinainen työ tulee tehdä pään sisällä opetellen uusia ajatusmalleja. Niitä on vaikea opetella, jos herkut on poistanut väliaikaisesti elämästään. Sokerilakkoa voi toki kokeilla, mutta samaan aikaan tarvitsee työstää uusia ajatusmalleja.
Hyvä tavoite on saavuttaa levollinen ja salliva suhde herkutteluun.
Miten opetella kohtuutta?
Jotkut meistä ovat kaikki tai ei mitään tyyppejä, joille pari palaa suklaata ruuan päälle ei tule kysymykseenkään. Silloin voi olla helppokin olla kokonaan ilman herkkuja, mutta kun niitä syö, niitä syödään aivan ähkyyn asti. Jotkut saattavat tehdä tätä tietoisestikin. Syömällä kevyesti muulloin ikään kuin kompensoidaan herkkuövereitä. Periaatteessa jonkinlainen balanssi tässä onkin saatuja energiamääriä ajatellen, mutta silloin herkut ovat asia, mikä vaatii ajatustyötä, suunnittelua, tahdonvoimaa ja päätöksiä. Ei kuulosta kohtuulliselta herkuttelulta.
Jos sinulla on ongelmalliset ajatusmallit ruuasta, se ei tarkoita sitä, että niin tulisi olemaan aina. Omia ajatuksiaan ja tottumuksiaan voi muuttaa. Se on täysin mahdollista kaikille. Usein se vaatii aivan uudenlaisen ajatusmallin, jota tulee uskaltaa kokeilla. Muutokset eivät välttämättä tapahdu hetkessä. Nopeutta tärkeämpää on se, että keksityt omaksumaan uuden tavan niin vahvasti, että saat sen itsestään selväksi osaksi elämääsi. Silloin se kantaa läpi stressin, väsymyksen ja juhlien.
Miten sitten saada herkuttelu kuriin? Tarkista ensimmäiseksi seuraavat asiat:
- Tarkista ateriarytmisi ja laita se kuntoon. Säännöllisellä ateriarytmillä varmistat sen, että nälkä ei ehdi kasvaa liian isoksi. Näin mielitekoja ei ehdi syntyä. Alkupäivän puolelle painottuva ateriarytmi vähentää tutkitusti herkuttelua illalla. Voit lukea lisää ruokarytmin tärkeydestä täältä.
- Syö riittävästi ja monipuolisesti. Mikään ei ole varmempi tapa hankkia mielitekoja, kuin energiavaje. Koosta ateriasi ravintorikkaasti ja uskalla syödä riittävän isoja annoksia. Kun elimistösi saa kaiken mitä tarvitsee, ei se niin helposti kaipaa herkuista pikahelpotusta energiavajeeseen.
- Opettele tunnesäätelyä muilla keinoilla. Syömisten pitäminen hallinnassa on hyvin vaikeaa, jos syöminen liittyy eri tunnetiloihin. Kiinnitä tähän huomiota. Missä tilanteessa herkuttelet? Liittyykö tilanteisiin jokin tunnetila, kuten ahdistus, ärtymys tai ilo? Auttaako herkuttelu siihen? Usein nautinto on hetkellinen ja johtaa lopulta huonompaan oloon. Juhlahetki taas saattaa mennä pilalle, jos olennainen osa juhlimista on herkuttelu, josta seuraa ähky. Kirjaa havaintojasi ylös, jotta pääset itse kärryille herkkuihin liittyvistä tunnetiloista. Yritä miettiä, millä muulla tavalla voisit toimia kyseisessä tilanteessa.
Hyvästit huonolle omalletunnolle
Mitä jos yrittäisit ajatella herkuista vihollisen sijaan ystävänä? Ihminen ei tarvitse sokeria, eikä se ole terveydelle hyväksi. Makeat nautinnot kuitenkin kuuluvat elämään ja kohtuullisena osana terveellistä, tasapainoista ruokavaliota, se ei olennaisesti haittaakkaan. Tuoreiden tutkimusten mukaan sokeristen herkkujen syömisellä ei ollut yhteyttä lastenkaan ylipainoon. Kokonaisuus ratkaisee.
Jos tavoittelet painonhallintaa ja opettelet uusia elintapoja, kannattaa keskittyä ensisijaisesti muihin asioihin, sen sijaan, että lataa painoarvoa vain herkkujen syömiselle. Kun lisää ruokavalioon enemmän terveellisiä elementtejä, on helpompi saada myös herkuttelu kuriin. Samalla voi sanoa hyvästit huonolle omalle tunnolle ja keskittää ajatukset onnistumisiin ja itsensä kannustamiseen.
Lisää kokeilemisen arvoisi vinkkejä painonhallintaan voit lukea tästä artikkelistani.
Tämä artikkeli on kirjoitettu, oman ja lähipiirini herkuttelusuhteen, sekä idolini ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin innoittamana. Patrikin mielenkiintoisen blogin löydät täältä.
Saitko tästä artikkelista apua siihen, miten saada herkuttelu kuriin?