Taloudellinen hyvinvointi

Taloudellinen hyvinvointi – Miten raha liittyy onnellisuuteen?

Miten raha liittyy onnellisuuteen? Raha itsessään tuskin tuo kenellekään onnea, mutta oman talouden hallinta ja tasapaino edistävät hyvinvointia. Rahan sanotaan lisäävän onnellisuutta tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen jälkeen vaikutus lakkaa. Kun tavoitteena on onnellisuus, ei rahan määrä toimi mittarina. Vauraus ja vaurastumisen taito voi kuitenkin listätä sitä. Raha myös mahdollistaa asioita, jotka lisäävät onnellisuutta. Taloudellinen hyvinvointi on yksi osa tasapainoista elämää.

Artikkeli sisältää mainoslinkin joka merkitty * merkillä.


Puute rahasta ja talousvaikeudet voivat merkittävästi heikentää hyvinvointia ja on huomattava terveysriski. Oletko missään vaiheessa elämääsi joutunut miettimään riittävätkö rahasi tai tuntemaan ahdistusta laskuja maksaessasi? Tällainen elämäntilanne voi olla esimerkiksi työttömänä, opiskeluaikana, äitiyslomalla tai hoitovapaalla.

Sama tilanne voi olla, vaikka olisitkin palkkatöissä. Suurin osa meistä tienaa niin sanottua keskivertopalkkaa. Silti rahat ei aina tunnu riittävän perus menoihin, saati kaikkeen, mihin haluaisimme. Tilanne on monelle meistä tuttu. Kun oma talous ei ole hallinnassa, se aiheuttaa helposti stressiä. Lankojen pysyminen omissa käsissä taas voi olla innostavaa ja voimaannuttavaa.

Sijoittaminen

Yksi tapa ottaa oma talous ja tulevaisuus haltuun on sijoittaminen. Nuorempana en ollut lainkaan kiinnostunut sijoittamisesta. Laitoin kyllä joka kuukausi pienen summan oman pankkini matalariskiseen rahastoon, mutta en oikein ymmärtänyt mitä se tarkoitti.

Muutama vuosi sitten äitiyslomalla ollessani luin Jasmin Hamidin blogista Hyvän päivän varalle (linkki blogiin) vinkin Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kirjasta “Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta?” Se muutti käsitykseni rahasta. Olin aiemmin kyllä saanut rahani riittämään hyvin jopa opiskellessani ja hoitovapaalla ollessani. En kuitenkaan suunnitellut talouttani kuin kuukauden tai korkeintaan muutaman eteenpäin. Ajattelin myös, ettei sijoittaminen olisi ajankohtaista ennen työelämään paluuta.

Innostuin sijoittamisesta! Havahduin siihen, kuinka tulojen riittäminen menojen kattamiseen ja säästöt tilillä eivät riitä turvaamaan omaa ja peheeni tulevaisuutta. Inflaation myötä hinnat nousevat, se on varmaa. 1000 euroa tänään ei ole saman arvoinen vuoden, saatika kymmenen tai viidenkymmenen vuoden kuluttua. Riittääkö palkka, joka tuskin nousee samaa tahtia hintojen kanssa, enää tulevaisuudessa?

On viisasta miettiä talouttaan vuosien ja vuosikymmenien päähän. Puhumattakaan eläkepäivistä, jotka todellakaan eivät ole vauraita, ellei itse tee asialle jotain.

Se mitä näillä rahoilla saa ostettua tänään, ei onnistu enää muutaman vuoden kuluttua.

Sijoittamisen pääidea on saada sijoitetulle rahalle tuottoa. Sijoitettu raha kasvaa korkoa ja myös saatu korko kasvaa korkoa. Vuosi vuodelta määrä suurenee ja summa kasvaa lumipalloefektin omaisesti. Mitä pidempi aikaväli, sitä suuremmaksi lumipallo kasvaa. Lopulta saatu korko voi olla jopa suurempi summa, kuin alunperin sijoitettu raha. Kyse on korkoa korolle ilmiöstä, mitä kutsutaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Tällä tavalla voi ikään kuin väistää inflaation, eli rahan arvon heikentymisen.

Mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sen suuremmaksi sijoittamasi summa kasvaa. Toivon, että olisin itse aloittanut jo nuorena heti ensimmäisestä kesätyöpalkastani. Huonoin vaihtoehto on kuitenkin olla aloittamatta lainkaan.

Alkuun sijottaiminen ja pelko rahojen menettämisestä voi jännittää. Rahojen makuuttaminen tilillä on kuitenkin varmin tapa hävitä rahaa.

Sijoittamisen aloittaminen

Nykyään sijoittamista on helppoa, nopeaa ja jopa hauskaa oppia. Aiheesta on olemassa lukuisia kirjoja, blogeja ja bodcasteja, joissa asiat selitetään helposti ymmärrettävällä tavalla. Voin suositella seuraamaan eri kanavilla esimerkiksi Julia Thurenia (linkki blogiin) tai Mimmit sijoittaa yhteisöä, jonka sivut löytyvät täältä. Jo heidän tuotantoonsa tutustumalla voi oppia ja ennen kaikkea innostua sijoittamisesta.

Minä olen hyödyntänyt automatkoja ja kävelylenkkejä kuunnellen bodcasteja, jotka käsittelevät rahaa ja sijoittamista. Eniten oppia olen saanut Bisnesnaisen valmennuksista, joihin voit tutustua täällä.

Minä aloitin avaamalla arvo-osuustilin Nordnettiin, mikä on Pohjoismainen osake- ja rahastovälittäjä. Pian ostin ensimmäiset osakkeeni ja aloitin kuukausisäästämisen rahastoihin, minkä automatisoin tapahtumaan säännöllisesti joka kuukausi. Hoitovappaalla olevana opiskelijana summa oli pieni, mutta tärkeintä on aloittaminen.

Myöhemmin siirryttyäni kokopäivätyöhön, ymmärsin sijoittamisesta jo enemmän ja nostin säästösummaa heti ensimmäisestä palkastani. Lue tarkemmat ohjeet sijoittamisen aloittamiseen tästä artikkelissani.

Tilin avaaminen Nordnettiin on täysin maksutonta ja onnistuu helposti tämän linkin kautta. * Rahastoihin sijoittamisen minimisumma on vain 15 euroa kuukaudessa.

Jos raha ja sijoittaminen eivät ole mielestäsi kovin mielenkiintoista, voi rahastosijoittaminen olla juuri sinun juttusi. Automatisoimalla säästämisen, voit unohtaa koko asian ja nauttia tuotoista vuosien päästä. Osta ja unohda voi olla erinomainen sijoitusstrategia. Jos taas kiinostusta riittää, kannattaa perehtyä myös suoriin osakkeisiin ja muihin omaisuuslajeihin.

Pienikin säästäminen kannattaa

Ennen sijoittamista kannattaa säästää puskurirahasto tilille yllättäviä tilanteita varten. Summa voi olla esimerkiksi 2-4 kuukauden palkkaasi vastaava määrä henkilökohtaisesta tilanteestasi riippuen. Tämän suuremman summan säilyttäminen tilillä ei välttämättä ole kannattavaa, vaan rahat kannattaa sijoittaa kasvattamaan tuottoa.

Taloudellinen hyvinvointi
Säästöpossu ei ole sen parempi paikka makuuttaa rahoja kun säästötilikään. Inflaation myötä rahan ostovoima heikkenee.

Joskus taloudellinen tilanne voi olla sellainen, ettei säästämiseen tunnu olevan varaa. Silloinkin kannataa miettiä, olisiko edes pienen summan sivuun laittaminen kuukaudessa mahdollista. Säästäminen on tapa, joka kannattaa opetella tuloista riippumatta.

Puhuminen rahasta ja onnellisuudesta samassa lauseessa voi olla jonkun mielestä jopa omien arvojensa vastaista. Elämiseen kuitenkin tarvitsee rahaa, se on fakta. Itsestään ja perheestään on myös stressittömämpää pitää huolta, kun taloudellinen tilanne ei huoleta. Jos aiheesta kirjoittaminen hyvinvointi blogissa saa jonkun kiinnostumaan sijoittamisesta, on se kirjoittamisen arvoista.

Pidän hyvänä asiana, että nykyään raha-asioista ja sijoittamisesta puhutaan paljon ja aiempaa avoimemmin. Toivon, että seuraava sukupolvi oppisi rahataitoja jo lapsesta saakka. Pyrin olemaan omille lapsilleni hyvänä esimerkkinä ja opettamaan terveellisiä elintapoja. Yhtä lailla haluan heidän oppivan käyttämään rahaa viisaasti ja sijoittamaan.

Tämä ei ole sijoitusneuvontaa. Jokainen päättää itse, mitä rahoillaan tekee.

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”
Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.