Taloudellinen hyvinvointi

Miten aloittaa sijoittaminen? Yksinkertaiset ohjeet päästä alkuun

Monet ovat kiinnostuneita turvaamaan taloudellisen tulevaisuutensa, mutta miettivät, miten aloittaa sijoittaminen? Aloittaminen voi tuntua jännittävältä ja rahojen menettäminen pelottaa. Siksi sijoittaminen kannattaa aloittaa pienistä summista. Myöhemmin varmuus kyllä kasvaa. On myös tärkeää ymmärtää, mihin sijoittaa. Kaikkea ei tarvitse osata heti, vaan sijoittamiseen voi perehtyä yksi asia kerrallaan.

Artikkeli sisältää mainoslinkin joka merkitty * merkillä.

Tässä artikkelissa kerron, mistä rahastosijoittamisessa on kyse ja miten se on helppoa aloittaa. Perustelut sille, miksi kannattaa sijoittaa, voit lukea tästä artikkelistani.

Mikä on sijoitusrahasto?

Yksinkertaistettuna rahasto koostuu useiden eri firmojen osakkeista. Kun ostat osakkeita, ostat yhden tietyn firman osakkeita. Kun ostat rahastoa, ostat kerralla useaa eri yhtiötä. Näin omistuksesi on automaattisesti hajautettu eri firmojen kesken. Sijoitusrahastoja hoitavat rahastoyhtiöt ja salkunhoitajat, eikä sinun tarvitse tehdä käytännössä mitään. Tämä on siis erittäin helppo tapa sijoittaa.

Monille rahastot voivat olla jo tuttuja. Saatat ehkä sijoittaa oman pankkisi rahastoon, mitä sinulle on suositeltu samalla, kun olet asioinut siellä muissa pankkiasioissa. Näin minäkin tein ennen. Minulle ei ollut kuitenkaan selvää, mikä rahastojen idea on. En ymmärtänyt perehtyä esimerkiksi pankin veloittamiin kuluihin, mitä rahaston hoidosta aiheutuu. Pankeilla on olemassa hyviä sijoitustuotteita, mutta kannattaa aina selvittää, mitä kuluja niihin liittyy. Esimerkiksi rahaston hallinnointikulut syövät osan voitoistasi, jos kulut ovat korkeat.

Kuukausisäästäminen rahastoihin

Kun kiinnostuin sijoittamisesta enemmän, valitsin sijoituspankikseni oman pankkini sijasta Nordnetin, mikä on Pohjoismaiden johtava sijoituspankki. Yksi syy tähän oli Nordnetin tarjoamat Indeksirahastot. Ne ovat erittäin matalakuluisia tai jopa täysin kuluttomia. Kun kuluja ei mene esimerkiksi hallinnointipalkkioon, pääsee rahaston tuotto kasvamaan korkoa korolle mahdollisimman paljon.

Voit lukea lisää indeksirahastoista täältä. * Näihin rahastoihin voi sijoittaa alkaen 15e kuukaudessa. Jo pienestäkin summasta kasvaa vuosien kuluessa suuri, kun tuotot kasvattavat korkoa korolle.

Jos esimerkiksi 30-vuotias henkilö aloittaa rahastosäästämisen 15e/kk, ehtii summa eläkepäiviin mennessä nelinkertaistua, jos tuotto on keskimääräisen pitkän aikavälin vuosituoton mukainen. Tästä voi päätellä, miten summa kehittyy, kun rahastosijoittamisen aloittaa jo aikaisemmin tai kuukausisäästösumma on isompi. Käytän tätä minimisummaa esimerkkinä, joka havainnollistaa myös pienten summien olevan merkittäviä.

Jokainen voi yrittää miettiä, olisiko 15e säästäminen jostain muusta mahdollista. Itselläni se kuluu helposti jo heräteostoksiin ruokakaupassa. Alle neljän euron nipistys ruokaostoksissa joka viikko, tekee 15 euron säästön kuukaudessa. Tällainen pienikin teko oman taloudellisen hyvinvoinnin eteen, on jo merkittävä tulevaisuuden turvan kannalta.

Et tarvitse paljon rahaa aloittaaksesi sijoittamisen. Minimisumma rahastoihin on vain 15e/kk.

Itse sijoitan pariin eri indeksirahastoon. Olen ohjelmoinut sijotettavan summan menemään kuukausittain automaattisesti Nordnetin tililleni, josta raha siirtyy suoraan valitsemiini rahastoihin. Tällä tavalla toteutuu myös ajallinen hajautus, eli rahasto-osuuksia ostetaan säännöllisesti, eikä isoa summaa kerralla.

Rahastosijoittamisessa strategiani on osta ja unohda, eli aion nauttia tuotoista vasta vuosien tai vuosikymmenien kuluttua. Ne ovat myös turvani eläkepäiviä varten. Pitkällä sijoitushorisontilla pörssissä tapahtuvat heilahdukset eivät huoleta. Osakkeiden arvolla on tapana ailahdella rajustikin, mutta tätä ei kannata säikähtää, kunhan et nosta rahojasi ulos silloin, kun niiden arvo on matalalla.

Näin aloitat

Tilin avaaminen Nordnettiin on helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain verkkopankkitunnukset tunnistautumista varten. Tilin avaaminen ja asiakkuus on täysin maksutonta. Tilin voi avata täältä. *

Avaamiseen ei mene aikaa kuin muutama minuutti ja sivujen käyttö on helppoa. Rahastojen lisäksi Nordnetissä voi sijoittaa myö suoriin osakkeisiin ja ETF:iin. Osakkeet ja rahatot olivat minulle ensimmäinen omaisuuslaji, minkä kautta aloin opettelemaan sijoittamista. Aloittamisen jälkeen on ollut helpompaa ja mielenkiintoista perehtyä aiheeseen lisää. Minä sijoitan saadakseni rahani tekemään lisää rahaa. Sen on tarkoitus tuoda taloudellista turvaa tulavaisuudessa.

Tärkeintä on aloittaa ja tehdä sijoittamisesta tapa.

Saitko tästä artikkelista kipinää siihen, miten aloittaa sijoittaminen?

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Artikkelin sisältämät mainoslinkit Nordnetin sivuille on merkitty *merkillä. Linkin klikkaaminen on sinulle maksutonta, eikä siitä makseta minulle. Vain ostetusta tuotteesta maksetaan korvaus, jolla ylläpidetään tätä blogia.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.